Hantverkslinje

Hantverkslinjen är en ettårig grundutbildning och vänder sig både till dig som har ett allmänt intresse för trä och smides arbete och till dig som har en mer yrkesinriktad målsättning.

Linjen kan ge dig den behörighet som krävs för eventuellt inträde till andra utbildningar, t.ex slöjdlärarutbildning, design- och konstnärsutbildning eller arbete som kurs- och studiecirkelledare.

Innehåll

Trä

Smide

Traditionellt måleri

Traditionella tekniker för möbelmåleri så som man gjorde förr. Blanda egna hållbara och slitstarka färger med giftfria jordpigment. Äggoljetempera, äggtempera, linoljefärg, filmjölk mm. Klassisk ådring och marmorering med drickamålning. Mönster, dekorationer, ytbehandlingar, förgyllning. Både modernt och klassiskt. För att bevara kulturarvet.

Övrigt

Alla studerande på skolan deltar en eftermiddag i veckan i en obligatorisk kursövergripande aktivitet. Det kan handla om dagsaktuella händelser i vår omvärld, lokalt som globalt. Det kan vara föreläsningar eller studiebesök. Det kan vara grupparbeten eller praktiska arbeten i t ex något hantverk.

På Vadstena folkhögskola deltar de studerande i kursövergripande verksamhet med inriktning på demokrati, kultur och bildning. Där ingår även utvecklingssamtal/ mentorssamtal med varje studerande. Det finns också möjlighet för den som vill till studie- och yrkesvägledning.

Ansökan stängd inför HT20!

Vi ser helst att du ansöker digitalt via SchoolSoft för att underlätta vår hantering. I annat fall, använd länk nedan för att skriva ut en blankett.

Skriftlig ansökan - Hantverkslinjen

Studietakt

Heltid 100%, kursstart i augusti.

För att studera på folkhögskola ska du fylla minst 18 år det år studierna påbörjas.

CSN

Du har rätt till studiemedel hos CSN.

Kursnivå: Gymnasienivå.

Info om CSN & folkhögskola-Klicka här!

Kostnader

Undervisningen är kostnadsfri och ger dig rätt till studiestöd från CSN. Du måste betala för kost och vissa andra kringkostnader såsom studiematerial.

För hantverkslinjen tillkommer materialkostnad enligt separat prospekt. En riktlinje brukar vara ca 4000 kronor. Ta kontakt med linjeansvarig!

Se mer info under Studerandeekonomi

Att bo och studera hos oss

Vadstena folkhögskola har ett internat där du som studerande kan välja att bo. Här ingår det även frukost, lunch och kvällsmat.

Antagning

Det är viktigt att du skickar in kopior på betyg, intyg och telefonnummer till två referenser (ej släkting eller vän) innan antagningsintervjun.

Kurstart är vid hösttermin

Terminstider

Höstterminen: 2020-08-19 -- 2020-12-22

Vårterminen: 2021-01-11 -- 2021-05-29

Ämnesplan

Trä

Vi går igenom olika sammansättningar för träkonstruktioner, träets olika egenskaper, möbelrenovering, föremålsvård, bildhuggeri, verktygsvård, formgivning och ytbehandling.

Smide

Vi går igenom grundläggande smides-kunskaper såsom räckning, vridning, klyvning, hålslagning, nitning, verktygsvård, formgivning och ytbehandling.


Undervisningen leds av erfarna lärare med förankring i slöjden. De är samtidigt yrkesverksamma inom sina respektive hantverksområden. Lärarna finns tillgängliga för lektioner, handledning och diskussion under stor del av den schemalagda tiden. Vi har fokus på slöjden och arbetar främst med handverktyg. Undervisningen kompletteras med studiebesök hos lokala slöjdare och hantverkare inom olika områden. På skolan finns även en textillinje som vi samarbetar med genom vissa gemensamma lektioner.

Undervisningen sker på svenska.

Studietakt 100%

Har du frågor och funderingar?

Kontakta

Elin Juberg

Hantverkslinjen, linjeansvarig

elin.juberg@vadstenafolkhogskola.se

070-217 88 84