Hantverkslinjen

Trä och Smide

Följ @hantverkslinjenvadstena

Hantverkslinjen vänder sig både till dig som har ett allmänt intresse för trä och smide och till dig som har en mer yrkesinriktad målsättning och vill lägga en bra grund för högre studier.

Hantverkslinjen omfattar två terminer. Genom kursens olika arbetsområden utvecklar du grundkunskaper i träslöjd, smide, möbelsnickeri, bildhuggeri och måleri. Du fördjupar dig i designprocessen genom tillverkning av egna föremål och möbler.

Hantverkslinjen fokuserar på användandet av handverktyg, traditionella hantverkstekniker, design och kreativitet.

All undervisning sker på svenska.

En dag i veckan spenderas tillsammans i lokstallets smedja. Här lär ni er grundläggande smidestekniker som till exempel räckning, breddning, hålslagning, klyvning, stukning och linoljebränning. Krokar, verktyg, spikar, ljusstake och gångjärn tillverkas bland mycket annat.

De andra dagarna tillbringas i slöjdsalen med fokus på trä. Pedagogen leder er medan ni lär känna träets egenskaper och upptäcker olika sammansättningar och konstruktioner. Träbildhuggare lär er hur trä dekoreras med karvsnitt och bildhuggeri.

Du får under året även grunder i verktygsvård, ytbehandling, traditionellt måleri, färglära, teckning, förgyllning, stilhistoria samt användning av snickerimaskiner.

Fördjupning med egna projekt och arbetsprover

Under den andra terminen får du möjlighet att nyttja det du lärt dig under första terminen och utveckla din kreativitet för att designa egna projekt. Du har möjlighet att under dessa projekt arbeta med arbetsprover för vidareutbildning. Vi avslutar andra terminen med att göra en utställning och presentera alla färdiga projekt.

Målsättningen är att efter avslutat år ha goda kunskaper om handverktygen och materialet.

Efter ett år på hantverkslinjen kan man till exempel gå vidare med studier inom bland annat följande yrkesområden: möbel- och inredningssnickare, smed, byggnadssnickare, slöjdare, formgivare, möbeldesigner, möbeltapetsör, konsthantverkare, slöjdlärare, förgyllare, hemslöjdskonsulent, möbelrestaurerare, bildhuggare, konservator, byggnadsvårdare.

Kursplan Hantverkslinjen

Trä, 75 %

• Materiallära: träslag, träegenskaper

• Skärande verktyg

• Handhyvlning

• Sammansättningar

• Hållbara träkonstruktioner

• Skärsvarvning

• Slöjdteknik: svepask, krympburk

• Pall

• Skåp

• Design och genomförande av eget projekt

• Verktygsvård

• Ytbehandling

• Ritteknik

• Karvsnitt

• Bildhuggeri

• Förgyllning

• Skissteknik

• Företagande för hantverkare

• Användning av snickerimaskiner

Måleri

• Pigment och färglära

• Linoljefärg

• Äggoljetempera

• Dekorationsmåleri

Smide, 25% (en dag per vecka)

• Räckning

• Breddning

• Hålslag

• Klyvning

• Bockning

• Nitning

• Stukning

• Härdning

• Anlöpning

• Vällning

• Linoljebränning

• Design och konstnärlig utformning

Ytterligare teoretiska kurser

• Stilhistoria

• Hantverkets utveckling

• Entreprenörskap

Att studera hos oss

På Vadstena folkhögskola deltar deltagarna i kursövergripande verksamhet med inriktning på demokrati, kultur och bildning. Där ingår även utvecklingssamtal/ mentorssamtal med varje deltagare. Det finns också möjlighet för den som vill till studie- och yrkesvägledning. Skolans policy är att deltagarna skall vara drogfria och att de har varit drogfria minst ett år innan studierna påbörjas.

Här på Vadstena folkhögskola sätter vi stort värde på måltiden som samlingspunkt för ökad gemenskap. Lärande sker hela tiden och alla människor är på så vis med och bidrar till det. Det är en viktig del i folkbildningen! Det är därför inte möjligt att välja bort maten utan maten ingår i paketet då du väljer att studera hos oss. Vi satsar mycket på att erbjuda bra mat i en trevlig miljö som är lagad från grunden och av så mycket närodlade och svenska råvaror som möjligt.

Internat

Vadstena folkhögskola erbjuder studerande på folkhögskolan att bo på skolans internat. Att bo på internatet innebär att du som studerande bor i ett enkelrum med egen dusch/wc samt äter måltider (frukost, lunch, för- och eftermiddagskaffe fem dagar i veckan samt kvällsmat måndag, tisdag och onsdag) i skolans matsal. På internatet har du tillsammans med de andra internatboende tillgång till tvättmaskin och torktumlare samt kök.

Nästa kursstart: Augusti 2023

Ansökningsperiod:

Ansökan till kursstart hösttermin (augusti):

Öppnas sista veckan i november.

Sista ansökningsdag 31 mars.

Max antal platser: 14

Heltid 100%, kursstart i augusti.

Undervisningen är kostnadsfri och ger dig rätt till studiestöd från CSN. Du får däremot betala för måltider och vissa andra kringkostnader såsom studiematerial.

Vadstena folkhögskola har ett internat där du som deltagare kan välja att bo. Här ingår det även frukost och lunch.

2022-01-17 – 2022-06-10

På Vadstena folkhögskola deltar all deltagare i kursövergripande verksamhet med inriktning på demokrati, kultur och bildning. Där ingår även utvecklingssamtal/ mentorssamtal med varje deltagare. Det finns också möjlighet för den som vill till studie- och yrkesvägledning.

Lotta Rehn, kursledare

lotta.rehn@vadstenafolkhogskola.se