Hantverkslinje

Följ @hantverkslinjenvadstena

Hantverkslinjen omfattar två terminer. Den vänder sig både till dig som har ett allmänt intresse för trä och smide och till dig som har en mer yrkesinriktad målsättning och vill lägga en bra grund för högre studier.

Hantverkslinjen fokuserar på användandet av handverktyg, traditionella hantverkstekniker, design och kreativitet.

Genom kursens olika arbetsområden utvecklar du grundkunskaper i träslöjd, smide, möbelsnickeri, bildhuggeri och måleri. Du fördjupar dig i designprocessen genom tillverkning av egna föremål och möbler.

En dag i veckan spenderas tillsammans med smeden Richard Asp i lokstallets smedja. Här lär ni er grundläggande smidestekniker som till exempel räckning, breddning, hålslag, klyvning, stukning och linoljebränning. Krokar, verktyg, spikar, ljusstake och gångjärn tillverkas bland mycket annat.

De andra dagarna tillbringas i slöjdsalen med fokus på trä. Jimmy Nyman leder er medan ni lär känna träets egenskaper och upptäcker olika sammansättningar och konstruktioner. Träbildhuggare Elin Juberg lär er hur trä dekoreras med karvsnitt och bildhuggeri.

Du får under året även grunder i verktygsvård, ytbehandling, traditionellt måleri, färglära, teckning, förgyllning, stilhistoria samt användning av snickerimaskiner.

Andra terminen ligger större fokus på egna projekt och fördjupning.

Här får du möjlighet att nyttja det du lärt dig under första terminen och utveckla din kreativitet för att designa egna projekt. Du har möjlighet att under dessa projekt arbeta med arbetsprover för vidareutbildning. Vi avslutar andra terminen med att göra en utställning och presentera alla färdiga projekt.

Målsättningen är att efter avslutat år ha goda kunskaper om handverktygen och materialet.

Efter ett år på hantverkslinjen kan man till exempel gå vidare med studier inom bland annat följande yrkesområden: möbel- och inredningssnickare, smed, byggnadssnickare, slöjdare, formgivare, möbeldesigner, möbeltapetsör, konsthantverkare, slöjdlärare, förgyllare, hemslöjdskonsulent, möbelrestaurerare, bildhuggare, konservator, byggnadsvårdare.

Kursplan

Trä, 75 %

• Materiallära: träslag, träegenskaper

• Skärande verktyg

• Handhyvlning

• Sammansättningar

• Hållbara träkonstruktioner

• Skärsvarvning

• Slöjdteknik: svepask, krympburk

• Pall

• Skåp

• Design och genomförande av eget projekt

• Verktygsvård

• Ytbehandling

• Ritteknik

• Karvsnitt

• Bildhuggeri

• Förgyllning

• Stilhistoria

• Skissteknik

• Företagande för hantverkare

• Användning av snickerimaskiner

Måleri

• Pigment och färglära

• Linoljefärg

• Äggoljetempera

• Dekorationsmåleri

Smide, 25% (en dag per vecka)

• Räckning

• Breddning

• Hålslag

• Klyvning

• Bockning

• Nitning

• Stukning

• Härdning

• Anlöpning

• Vällning

• Linoljebränning

• Design och konstnärlig utformning

Skriftlig ansökan - Hantverkslinjen

Heltid 100%, kursstart i augusti.

Undervisningen är kostnadsfri och ger dig rätt till studiestöd från CSN. Du får däremot betala för måltider och vissa andra kringkostnader såsom studiematerial.

Vadstena folkhögskola har ett internat där du som deltagare kan välja att bo. Här ingår det även frukost och lunch.

Kurstart är vid hösttermin

2021-01-112021-06-04

2021-08-16 – 2021-12-17

2022-01-17 – 2022-06-10

På Vadstena folkhögskola deltar all deltagare i kursövergripande verksamhet med inriktning på demokrati, kultur och bildning. Där ingår även utvecklingssamtal/ mentorssamtal med varje deltagare. Det finns också möjlighet för den som vill till studie- och yrkesvägledning.

Elin Juberg

Hantverkslinjen, linjeansvarig