Guidelinjen

En kvalitetssäkrad guideutbildning

Jag hade spanat ett tag när jag fick höra om Vadstena folkhögskolas guideutbildning. “Halvfart distans med nio helgträffar - wow, då kan jag fortsätta mitt heltidsjobb och samtidigt utbilda mig till guide som jag vill jobba som efter pensionen”. Kursinnehållet såg väldigt bra ut på pappret och jag fick mina förväntningar infriade med råge. En proffsigt sammansatt utbildning med stor bredd, hög nivå på föreläsningar och lärare, roliga studiebesök och nyttiga praktiska övningar. Och så många nya inspirerande människor jag lärt känna och knutit kontakter med inför framtiden. Detta mitt i en fantastisk miljö där jag har formligen har fått bada i historia under ett helt år. Och nu har jag en ny titel - certifierad SveGuide och Västgötaguide!  

Carin Smederöd, Göteborg

Möjlighet till yrkesbedömning hos SveGuide och auktorisation till Vadstenaguide

Dessa är möjliga tillval. Yrkesbedömning och validering för yrkesbevis hos SveGuide liksom auktorisation för Vadstenaguide kostar extra och betalas av dig som deltagare.  Fråga din kursledare om kostnaden för detta och få mer information.

Guideutbildning – med Vadstena som utgångspunkt

En bred guideutbildning där kunskapen kan appliceras även på andra orter. Genom ett nära samarbete med flera aktörer i västra Östergötland har vi möjlighet att studera olika guidemiljöer, så som industriarv, författarhem, kyrkor, kloster, slott, muséer, konstutställningar, fornlämningar, natur- och stadsmiljöer m m.

Guideyrket är mångfacetterat

Du får lära dig att söka fakta och att utifrån ett material bedöma, intressegradera och gallra inför olika slags guideuppdrag. Att sätta ihop guidningar anpassade till olika förhållanden som längre eller mer komprimerade guidningar, inomhus i olika akustikmiljöer eller utomhus i t ex stadsmiljö men även i buss. Att planera och genomföra guidningar utifrån olika målgrupper, att synas och höras på bästa sätt och att kvalitetssäkra.

Utbildningen till guide är kvalitetssäkrad och medför yrkesbevis

Vid 9 tillfällen (s.k. närträffar) möts deltagarna på skolan för gemensamma samtal, studier, föreläsningar och praktiska övningar. Närträffarna börjar med lunch (frivillig) fredag kl 12 och avslutas söndag kl 16. Där emellan studerar du på egen hand och arbetar tillsammans med dina kurskamrater och lärare digitalt. Räkna med att studierna tar ca 20 timmar per vecka i anspråk, beroende på studiebakgrund.

Kursen genomförs i samarbete med Vadstena guideförening och i samråd med Föreningen Västgötaguide

Efter kursens slut finns möjlighet att yrkesbedömas av Sveguide som innebär att man kvalitetssäkras och får ett yrkesbevis. Detta ingår inte i guideutbildningen hos oss, utan är ett tillval som kostar extra. Fråga din kursledare om kostnaden för detta.

Kursmål Guidelinjen

Att tillhandahålla dig bred guideutbildning av hög kvalitet där kunskapen kan appliceras även på andra orter. 

Kursinnehåll

Vi läser bland annat:

På bild: Guidelinjen läsåret 22/23

Nästa kursstart: Augusti 2024

Du ansöker digitalt via SchoolSoft. Om det inte fungerar att ansöka i Schoolsoft kan du i undantagsfall fylla i denna ansökningsblankett

Ansökningsperiod


Ansökan till kursstart hösttermin (augusti): 

Öppnas 30 november. 

Sista ansökningsdag 31 mars. 


Kursen har 20 platser.
Vid för få sökanden kan kursen komma att ställas in.

CSN

Du har rätt till studiemedel hos CSN.
Kursnivå: Gymnasienivå 

Info om CSN & folkhögskola - Klicka här

Kostnader

Som studerande på folkhögskolan betalar du terminsavgift, inkl. avgift för gemensamma aktiviteter, måltider och avgift för förbrukningsmaterial. Läs mer på sidan studerandeekonomi

Det är viktigt att du planerar för din ekonomi under din studietid.

Studietakt

50% studietakt
Distanskurs med närträffar (för datum se nedan)

Kurslängd

1 år

Särskilda antagning 

Antagningsprocessen

Här kan du läsa om ansökan- och antagningsprocessen

Terminstider

2023-08-162023-12-19

2024-01-112024-06-05

2024-08-14 - 2024-12-17

2025-01-09 - 2025-06-05

Datum för närträffar VT24

Med reservation för ev ändringar



Du kan bo skolan vid närträffar

Boende på vårt vandrarhem under närträffarna kan bokas i mån av plats. För att få studeranderabatt bokas rummet via bokningsportalen på vår hemsida, där du anger "studerande + din kurs" i rutan "Notering" under Köparens information. Är du studerande här och har bokat genom vår bokningsportal på hemsidan betalar du rummet via din kursfaktura. Rummen kan ta slut, så boka gärna i god tid! Observera att ingen rabatt kan ges om du bokar via Booking.com. 

För mer information om priser och rabatt för boende se studerandeekonomi.

Vadstena 4-5 maj 2024

Fördjupningskurs om Vadstena infaller den 4-5 maj. Denna helg är obligatorisk för den som vill auktorisera sig till vadstenaguide den 15 juni.


Hur anmäler jag mig?
Anita tar in anmälningar från nuvarande klass. Går du Guidelinjen i år och vet att du vill medverka mailar du redan nu till Anita. I mån av plats så erbjuds medlemmar i Vadstenaguideförening att anmäla sig. Max antal platser är 20.


Denna helg fördjupar vi oss i vadstenas historia och vi tar del av vad som är på gång inför

den kommande turistsäsongen 2024, både avseende historia och senaste nytt!


Vid frågor och mer information kontaktas Anita Gustavsson.

Vill du söka till Guidelinjen läsåret 24/25? Nedan finner du viktiga datum för det kommande läsåret.

Datum för närträffar HT24

Med reservation för ev ändringar

Datum för närträffar VT25

Med reservation för ev ändringar

"Jag rekommenderar alla med ett intresse för historia, konst eller samhälle att gå den här utbildningen"


Jag har nästan hela mitt yrkesliv jobbat med teater i olika former, som skådespelare, dramatiker, regissör och teaterlärare men alltid haft min nyfikenhet för historia och mitt intresse för konst som ständiga följeslagare. Kunde jag slå ihop de världarna? Historia, konst och min erfarenhet av berättande. Svaret blev -guideutbildningen på Vadstena Folkhögskola. Jag fick stiga ur min teaterbubbla och lära mig ett annat slags berättande, nycklar till hur historiens plats i vår nutid kan upplevas och förmedlas.  Folkhögskola som form fann jag vara kunskapseggande och fri, vilket gjorde att allas idéer till varför de var där välkomnades och vi lärde oss av varandras erfarenheter och förkunskaper. Jag håller naturligtvis varmast i minnet alla skratt och anekdoter upplevda tillsammans med mina underbara kurskamrater men den bestående kunskapen är lärdomarna om förhållningssätt till vår historia och hur den kan och bör förmedlas.


Johan Fält, Karlstad

"Varför ska man gå en guideutbildning? I Vadstena?"


För mig är svaret ganska enkelt, nämligen för att bli en bra guide! Det jag tar med mig från min studietid är det praktiska tänkandet. Man får ta del av allt som har med guidandet att göra och får dessutom många tillfällen att i fält träna på det man lärt sig i klassrummet. Just den praktiska delen gör att steget från kursdeltagare till utövande guide är oerhört kort. Lägg sen till att allt detta sker i Vadstena, Sveriges kanske mest spännande och fascinerande plats ur ett historisk perspektiv. I mitt tycke endast matchat av gamla stan i Stockholm när det gäller den historiska nerven! För mig blev det ett väldigt trevligt år då jag inte bara lärde mig mycket om guidning, utan också mycket om mig själv! 


Johan Pettersson, Kristianstad

"Guidekursen är den roligaste och bästa utbildning jag gått."


"Jag hade från början ganska vaga idéer om vad jag skulle ha kursen till men tänkte att SveGuide-auktoriseringen lät som en bra kvalitetsstämpel, och det är den ju förstås. Hela upplägget med intressanta föreläsare, studiebesök och utvecklande övningar inom väldigt många områden gjorde att jag längtade till varje kurstillfälle, vi hade så roligt!  

Det är en bred utbildning, där jag fick tänka på många fler aspekter av guidande och värdskap än jag hade föreställt mig kunde finnas. Både lärare och kurskamrater var inspirerande och skapade många fina kontakter och ett nätverk som vi alla kan dra nytta av i framtiden. Guidekursen är den roligaste och bästa utbildning jag gått!

Karin Sandell, Linköping

"Jag rekommenderar guideutbildningen som Vadstena folkhögskola erbjuder."

 

"Jag kan varmt rekommendera guideutbildningen som Vadstena folkhögskola erbjuder. Det är en utbildning som är bred och allmänbildande med intressanta föreläsningar och  bra litteratur. Utbildningen lockade mig då jag sökte kunskap för att kunna kompetensutveckla mig som guide i mitt turistföretag samt att bli certifierad guide. Distansutbildning med närträffar passade mig bra.  Att få ha närträffar i den historiska och mysiga staden Vadstena är ett stort plus. Närträffarna blandades med föreläsningar, praktiska övningar, studiebesök och givande diskussioner. Vi fick träna på att guida i olika miljöer, utveckla rösten och kroppspråket samt även förbereda och genomföra olika typer av guidekoncept. Att också få lära känna likasinnade kurskamrater och lärare och få ett nätverk blev en bonus. Efter utbildningen känner jag mig rustad att kunna ge mina gäster ett gott värdskap med intressanta och roliga guidade vandringar."


Anki Rundquist / FalbygdsTurism

"Jag blev imponerad av kursens höga kvalitet"


Att jag tog klivet och började guida på min hemort hade jag inte ens kunna drömma om innan jag gick guidekursen i Vadstena. Året i Vadstena har gett mig så mycket, både kunskapsmässigt och i min personliga utveckling. Jag blev imponerad av kursens höga kvalitet och hur professionellt den genomfördes. Hela kursupplägget med bra föreläsningar i olika ämnen och övningar inom flera olika områden gjorde att min säkerhet sakta men säkert växte och jag till sist tog beslutet att även examinera mig via SveGuide. Man behöver inte bli guide för att gå kursen, utan är man intresserad av historia, arkitektur, turism mm samt av berättande så har du mycket att "hämta" på denna kurs!


Carin Tehler, Norrtälje

Har du frågor och funderingar?

Kontakta

Lotta Rehn, kursledare

Mobil: 076-797 05 10 

lotta.rehn@vadstenafolkhogskola.se