Guidelinjen

En kvalitetssäkrad guideutbildning

Guideutbildning – med Vadstena som utgångspunkt

En bred guideutbildning där kunskapen kan appliceras även på andra orter. Genom ett nära samarbete med flera aktörer i västra Östergötland har vi möjlighet att studera olika guidemiljöer, så som industriarv, författarhem, kyrkor, kloster, slott, muséer, konstutställningar, fornlämningar, natur- och stadsmiljöer m m.

Guideyrket är mångfacetterat

Du får lära dig att söka fakta och att utifrån ett material bedöma, intressegradera och gallra inför olika slags guideuppdrag. Att sätta ihop guidningar anpassade till olika förhållanden som längre eller mer komprimerade guidningar, inomhus i olika akustikmiljöer eller utomhus i t ex stadsmiljö men även i buss. Att planera och genomföra guidningar utifrån olika målgrupper, att synas och höras på bästa sätt och att kvalitetssäkra.

Utbildningen till guide är kvalitetssäkrad och medför yrkesbevis

Vid 9 tillfällen (s.k. närträffar) möts deltagarna på skolan för gemensamma samtal, studier, föreläsningar och praktiska övningar. Närträffarna börjar med lunch (frivillig) fredag kl 12 och avslutas söndag kl 16. Där emellan studerar du på egen hand och arbetar tillsammans med dina kurskamrater och lärare digitalt. Räkna med att studierna tar ca 20 timmar per vecka i anspråk, beroende på studiebakgrund.

Kursen genomförs i samarbete med Vadstena guideförening och i samråd med Föreningen Västgötaguide

Efter kursens slut finns möjlighet att auktoriseras till Sveguide som innebär att man kvalitetssäkras och får ett yrkesbevis. Ev. certifiering kostar extra. Fråga din kursledare om kostnaden för detta.

Kursmål Guidelinjen

Att tillhandahålla dig bred guideutbildning av hög kvalitet där kunskapen kan appliceras även på andra orter. 

Kursinnehåll

Vi läser bland annat:

Nästa kursstart: Augusti 2023

Ansökan är stängd.
Kursen är fullsatt.

Du ansöker digitalt via SchoolSoft. 
Om detta inte fungerar kan du i undantagsfall fylla i denna ansökningsblankett

Ansökningsperiod


Ansökan till kursstart hösttermin (augusti): 

Öppnas 30 november. 

Sista ansökningsdag 31 mars. 


Kursen har 20 platser.
Vid för få sökanden kan kursen komma att ställas in.

CSN

Du har rätt till studiemedel hos CSN.
Kursnivå: Gymnasienivå 

Info om CSN & folkhögskola - Klicka här!

Studietakt

50% studietakt
Distanskurs med närträffar (för datum se nedan)

Kurslängd

1 år

Särskilda antagning 

Antagningsprocessen

Här kan du läsa om ansökan- och antagningsprocessen

Terminstider

2022-08-172022-12-20

2023-01-122023-06-07

2023-08-162023-12-19

2024-01-112024-06-05Ev. certifiering kostar extra.
Fråga din kursledare om kostnaden för detta.

Datum för närträffar med kursstart 22/23

Med reservation för ev ändringar

Datum för närträffar kommande läsår: 23/24

Med reservation för ev ändringar

Kostnader

Som studerande på folkhögskolan betalar du terminsavgift, inkl. avgift för gemensamma aktiviteter, måltider och avgift för förbrukningsmaterial. Läs mer på sidan studerandeekonomi. Det är viktigt att du planerar för din ekonomi under din studietid.

Du kan bo hos oss vid närträffar

Obs boka ditt boende så fort som möjligt pga begränsat platsantal!

Bokning av rum i mån av plats hänvisas till vår onlinebokning. Vid frågor kring boendet kontakta Receptionen Vadstena folkhögskola Du bekostar ditt boende på egen hand.

"Jag blev imponerad av kursens höga kvalitet"


Att jag tog klivet och började guida på min hemort hade jag inte ens kunna drömma om innan jag gick guidekursen i Vadstena. Året i Vadstena har gett mig så mycket, både kunskapsmässigt och i min personliga utveckling. Jag blev imponerad av kursens höga kvalitet och hur professionellt den genomfördes. Hela kursupplägget med bra föreläsningar i olika ämnen och övningar inom flera olika områden gjorde att min säkerhet sakta men säkert växte och jag till sist tog beslutet att även examinera mig via SveGuide. Man behöver inte bli guide för att gå kursen, utan är man intresserad av historia, arkitektur, turism mm samt av berättande så har du mycket att "hämta" på denna kurs!


Carin Tehler, Norrtälje

"Varför ska man gå en guideutbildning? I Vadstena?"


För mig är svaret ganska enkelt, nämligen för att bli en bra guide! Det jag tar med mig från min studietid är det praktiska tänkandet. Man får ta del av allt som har med guidandet att göra och får dessutom många tillfällen att i fält träna på det man lärt sig i klassrummet. Just den praktiska delen gör att steget från kursdeltagare till utövande guide är oerhört kort. Lägg sen till att allt detta sker i Vadstena, Sveriges kanske mest spännande och fascinerande plats ur ett historisk perspektiv. I mitt tycke endast matchat av gamla stan i Stockholm när det gäller den historiska nerven! För mig blev det ett väldigt trevligt år då jag inte bara lärde mig mycket om guidning, utan också mycket om mig själv! 


Johan Pettersson, Kristianstad

"Guidekursen är den roligaste och bästa utbildning jag gått."


"Jag hade från början ganska vaga idéer om vad jag skulle ha kursen till men tänkte att SveGuide-auktoriseringen lät som en bra kvalitetsstämpel, och det är den ju förstås. Hela upplägget med intressanta föreläsare, studiebesök och utvecklande övningar inom väldigt många områden gjorde att jag längtade till varje kurstillfälle, vi hade så roligt!  

Det är en bred utbildning, där jag fick tänka på många fler aspekter av guidande och värdskap än jag hade föreställt mig kunde finnas. Både lärare och kurskamrater var inspirerande och skapade många fina kontakter och ett nätverk som vi alla kan dra nytta av i framtiden. Guidekursen är den roligaste och bästa utbildning jag gått!

Karin Sandell, Linköping

"Jag kan varmt rekommendera guideutbildningen som Vadstena folkhögskola erbjuder."

 

"Jag kan varmt rekommendera guideutbildningen som Vadstena folkhögskola erbjuder. Det är en utbildning som är bred och allmänbildande med intressanta föreläsningar och  bra litteratur. Utbildningen lockade mig då jag sökte kunskap för att kunna kompetensutveckla mig som guide i mitt turistföretag samt att bli certifierad guide. Distansutbildning med närträffar passade mig bra.  Att få ha närträffar i den historiska och mysiga staden Vadstena är ett stort plus. Närträffarna blandades med föreläsningar, praktiska övningar, studiebesök och givande diskussioner. Vi fick träna på att guida i olika miljöer, utveckla rösten och kroppspråket samt även förbereda och genomföra olika typer av guidekoncept. Att också få lära känna likasinnade kurskamrater och lärare och få ett nätverk blev en bonus. Efter utbildningen känner jag mig rustad att kunna ge mina gäster ett gott värdskap med intressanta och roliga guidade vandringar."


Anki Rundquist / FalbygdsTurism

Jag hade spanat ett tag när jag fick höra om Vadstena folkhögskolas guideutbildning. “Halvfart distans med nio helgträffar - wow, då kan jag fortsätta mitt heltidsjobb och samtidigt utbilda mig till guide som jag vill jobba som efter pensionen”. Kursinnehållet såg väldigt bra ut på pappret och jag fick mina förväntningar infriade med råge. En proffsigt sammansatt utbildning med stor bredd, hög nivå på föreläsningar och lärare, roliga studiebesök och nyttiga praktiska övningar. Och så många nya inspirerande människor jag lärt känna och knutit kontakter med inför framtiden. Detta mitt i en fantastisk miljö där jag har formligen har fått bada i historia under ett helt år. Och nu har jag en ny titel - certifierad SveGuide och Västgötaguide!  Carin Smederöd, Göteborg

Har du frågor och funderingar?

Kontakta

Lotta Rehn, kursledare

Mobil: 076-797 05 10 

lotta.rehn@vadstenafolkhogskola.se