Pilgrimsvägen

Distans 50 %


"Herre, visa mig vägen och gör mig villig att följa den."

Syftet med Pilgrimsvägen är att erbjuda fördjupning i kristen tro. Utifrån begreppet pilgrim inbjuds du som deltagare till undervisning, bön, gudstjänst och bibelläsning. Kursen utgår från en evangelisk luthersk kyrkosyn och hämtar samtidigt inspiration och intryck från den moderna pilgrimsrörelsen, traditionellt kloster- och kommunitetsliv och andra fromhetstraditioner ur den världsvida kyrkan. I kursen ingår pilgrimsvandring och olika former för andlig fördjupning. Om du har gått Tro och liv, Svenska kyrkans grundkurs, kan detta vara en naturlig fortsättning, det är dock inget krav, utan kursen är en fristående kurs som är öppen för alla.

Granne med Vadstena Klosterkyrka, centralt på klosterområdet, i en stad formad av Heliga Birgitta, präglad av andlighet och pilgrimer. Här finns vi.  

Mål med Pilgrimsvägen

Metod för lärande

Lärandet sker för deltagaren i huvudsak hemifrån med närträffar på Vadstena folkhögskola, där folkhögskolemetodiken tillämpas med samtalet i centrum. Deltagarna deltar vid närträffar även i Vadstena Klosterkyrkas böneliv.  Det kommer även ges några digitala föreläsningar där du närvarar hemifrån. Kursen ges i nära samarbete med Pilgrimscentrum i Vadstena och Linköpings stift, Svenska kyrkan.

Kursinnehåll

När du börjar på kursen kommer du att erhålla en kursplan. Nedan följer exempel på kursens innehåll


Utdrag ur Pilgrimsvägens litteraturlista


Litteraturlistan kan komma att ändras.

Nästa kursstart: Augusti 2025

Du ansöker digitalt via SchoolSoft. Om det inte fungerar att ansöka i Schoolsoft kan du i undantagsfall skriva ut och fylla i denna ansökningsblankett

Ansökningsperiod


Ansökan till kursstart hösttermin (augusti): 

Öppnas 30 november. 

Sista ansökningsdag 31 mars. 


Ansök så snart som möjligt. När kursen är fullsatt stängs ansökan.

Vid för få sökanden kan kursen komma att ställas in.

Särskilda antagningskrav

Antagningsprocessen

 Här kan du läsa om ansökan- och antagningsprocessen

CSN

Du har rätt till studiemedel hos CSN.
Kursnivå: Gymnasienivå 

Info om CSN & folkhögskola - Klicka här

Studietakt

50 %

Kurslängd och Plats

Ett läsår, distans med närträffar

Terminstider

2025-08-18 - 2025-12-19

2026-01-12 - 2026-06-05

Forum för lärande och teologi

Förutom nystartade Pilgrimsvägen erbjuder Vadstena folkhögskola olika kurser i samverkan med Svenska kyrkan.
Se vårt kursutbud här.

Forum för lärande och teologi är ett didaktisk centrum som sker i samverkan mellan Linköpings stift och Vadstena folkhögskola. Detta samverkansprojekt har bildats i syfte att främja bildning kring teologi och lärande inom kyrkan. Forum för lärande och teologi vill vara en mötesplats för erfarenhetsutbyte för levande församlingar och främja öppna lärprocesser i Linköpings stift. 

Information om Pilgrimsvägen 50% distans

Vid 8 närträffar möts vi på skolan under läsåret för gemensamma studier. Närträffarna börjar vid lunch (frivilligt att inta lunch på skolan uppstartsdagen) fredag kl.12 och avslutas söndag kl. 15. Mellan träffarna studerar du på egen hand och arbetar tillsammans med dina kurskamrater och lärare digitalt. 

Datum för närträffar HT-25

12-14 september 2025

17-19 oktober 2025

14-16 november 2025

12-14 december 2025

Med reservation för ev ändringar

Datum för närträffar VT-26

16-18 januari 2026

13-15 februari 2026

13-15 mars 2026

17-19 april 2026

Med reservation för ev ändringar

Bo på skolan vid närträff

Boende på vårt vandrarhem under närträffarna kan bokas i mån av plats. För att få studeranderabatt bokas rummet via bokningsportalen på vår hemsida, där du anger "studerande + din kurs" i rutan "Notering" under Köparens information. Är du studerande här och har bokat genom vår bokningsportal på hemsidan betalar du rummet via din kursfaktura. Rummen kan ta slut, så boka gärna i god tid! Observera att ingen rabatt kan ges om du bokar via Booking.com. Ditt studerandepris: 785 kr/natt.

Kostnader att studera

Som studerande på folkhögskolan betalar du terminsavgift, inkl. avgift för gemensamma aktiviteter, måltider och avgift för förbrukningsmaterial. Läs mer på sidan studerandeekonomi. Det är viktigt att du planerar för din ekonomi under din studietid. 

Har du frågor och funderingar?

Kontakta

Lotta Rehn, kursledare

Mobil: 076-797 05 10 

lotta.rehn@vadstenafolkhogskola.se