Textillinje

Följ @textillinjenvadstenafhsk

Textillinjen är en ettårig grundutbildning och vänder sig både till dig som har ett allmänt intresse för textilt arbete och till dig som har en mer yrkesinriktad målsättning. Linjen ger dig en bra grund för vidare studier inom textila ämnen t.ex slöjdlärarutbildning, högre vävutbildning, designutbildning, konstnärsutbildning eller arbete som kurs- och studiecirkelledare.

Teoretiska och praktiska kunskaper får du genom att arbeta både självständigt och i grupp och det är dina egna idéer du utvecklar och färdigställer. Under våren anordnar vi en textilutställning där du får visa upp dina alster.

Undervisningen kompletteras med studiebesök, resor och specialföreläsningar.

All undervisning sker på svenska.

Vadstena har sedan medeltiden förknippats med textil verksamhet. Nunnorna i det medeltida klostret var kända för sin stora skicklighet i broderi och annat textilt hantverk. Vävarna från kammarduksfabriken i Vadstena slott under 1700-talet väcker ännu beundran. Att Vadstena är ett knypplingscentrum och Vadstenaspetsar ett internationellt begrepp får inte förbises.

I denna anrika miljö kan Du studera textil under ett år - kanske du väljer att förlänga året med ytterligare en termins fördjupning? Ansökan till fördjupningsterminen sker på plats.

"Mina år på textillinjen gav mig en grund för att ta mitt textila intresse från hobby till yrkesnivå. Jag har haft stor användning av alla de tekniker och hantverk som vi testa på. Speciellt har jag uppskattat vävningen och växtfärgningen såhär i efterhand!" Sanna Bodén, designer


"Jag har sytt kläder sen högstadiet och har en dröm om att jobba i kostymbranschen. Mitt år på textillinjen lät mig experimentera med många olika textila tekniker, både för att upptäcka dem och för att bli bättre. Kursen gav tillgång till de material, instruktioner och utrustning som behövdes, och många andra kreativa personer att lära mig jämsides. Jag fick också hjälp med att sätta ihop mina ansökningar till universitetskurser i sömnad, så nu studerar jag scenkostym precis utanför London!", Linneá Sehlstedt


"Hur hamnade jag i Vadstena? Jag behövde en plats där jag kunde sträcka på mitt kreativa jag, och redan vid första mejlet med Lotta så visste jag att detta skulle bli en plats där jag skulle och fortfarande känner mig kreativt fri! Lottas kunskap och upplägg var och är svårkonkurrerat. Det tillsammans med klassens gemenskap och Vadstena som kuliss.. Så är det fortfarande att jag drömmer om att få gå om bara för att få chansen att skapa lite till... Och inget hade vart möjligt om ja inte tog de där beslutet en sen decembernatt att lämna Norrland o flytta till Vadstena! Tack för kunskapen!", Richard Scholz, Hattmodist, designer och Programansvarig för ett Stylistprogram i Göteborg

ANSÖKAN ÖPPNAR 7 FEBR

Vi ser helst att du ansöker digitalt via SchoolSoft för att underlätta vår hantering. I annat fall, använd länk nedan för att skriva ut en blankett.

Ansökan och antagningsprocess

Här kan du läsa om ansökan- och antagningsprocessen

Max antal platser: 14

Skriftlig ansökan - Textillinjen

Studietakt

Heltid

För att studera på folkhögskola ska du fylla minst 18 år det år studierna påbörjas.

CSN

Du har rätt till studiemedel hos CSN.

Kursnivå: Gymnasienivå.

Info om CSN & folkhögskola-Klicka här!

Kostnader

Undervisningen är kostnadsfri och ger dig rätt till studiestöd från CSN. Du får däremot betala för måltider och vissa andra kringkostnader såsom studiematerial.

Se mer info under Studerandeekonomi

Att bo och studera hos oss

Vadstena folkhögskola har ett internat där du som deltagare kan välja att bo. Här ingår det även frukost och lunch.

Antagning

Kursstart i augusti. Inga antagningsprover, men du ska ha ett stort intresse.

Terminstider

2022-01-17 – 2022-06-10

2022-08-172022-12-20

2023-01-112023-06-07

Mer om textillinjen

Textillinjens undervisning är inspirerad av PBL (Problembaserat Lärande). Här använder du dig av din kreativitet och kunskap för att lösa de problem som uppstår när du utvecklar din idé till färdig textil produkt. Varje ämne inleds med en lärarledd grundkurs. Din roll blir sedan mer och mer självständig med de givna uppgifter du ska lära in och genomföra. Uppgifterna består oftast av ett teknikmoment och du väljer själv vad du vill göra i given teknik. Du kan utföra dem mer eller mindre självständigt, genom att välja hur mycket du vill samarbeta och ta hjälp av kamrater och lärare. Du kan dessutom välja att fördjupa dig i det som du tycker är intressant. Du påverkar delvis själv uppgifternas ordningsföljd och många går att kombinera med varandra. På så sätt kan du styra din egen studietakt. I samtliga uppgifter ingår att du ska redovisa färdiga resultat. Lärare finns tillgängliga för lektioner, handledning och diskussion under stor del av den schemalagda tiden.

För att du ska tillgodogöra dig undervisningen krävs goda kunskaper i svenska.

"Jag älskar kappor!"

Textillinjen på Vadstena folkhögskola var min första textilutbildning (1999-2000) och jag sökte mig dit för att lära mig sy kappor.

Vi hann med mycket på bara ett år, som att lära oss att konstruera och väva egna tyger och mönster, sy snygga paspoalfickor och knyppla. Under det året fick jag upp ögonen för hur brett och roligt det textila fältet var.

Jag blev fascinerad av att kunna styra över kvalitet och uttryck i tyget så jag sökte mig vidare inom vävning.

Idag är jag textilkonstnär och utbildningsansvarig lärare på Handarbetets Vänners Skola. Jag har även en MFA i Textil från Konstfack och har arbetat som konstväverska på Märta Måås- Fjetterströms vävateljé.

Linnea Blomgren

Utbildningssansvarig lärare i väv, färg och form

Högre Textil Hantverksutbildning

Vävning

Du börjar med en grundväv där du lär dig hur vävstolen fungerar. Därefter lär du dig olika vävtekniker som munkabälte, rosengång, förenklad dräll och dräll. Naturligtvis finns det möjlighet att väva andra tekniker också t ex bildväv, opphämta, dubbelväv, bandväv och brickvävning. Vi provar olika material, formger och planerar våra egna vävar. Följ traditionen eller utveckla dina egna idéer!

I vävningen ingår vävteori och bindningslära. Här får du lära dig hur trådarna bygger upp väven, hur du använder datorn till mönsterritning, hur du planerar och beräknar en väv (längd, bredd, trådantal, garnåtgång, teknik etc) och hur du analyserar en väv.

Vävstolarna är trissvävstolar och kontramarschvävstolar med upp till 16 skaft samt en damastvävstol med dragrustning. Du har också tillgång till gobelinvävstol, bildvävsramar, bandvävstolar mm.

Sömnad

Du börjar från början, med att ta personliga mått och konstruera grundmönster till kjol, liv, byxa och trikå utifrån detta. Här lär du dig hur ett mönster kan förändras, så det passar till din kropp. Därefter designar och konstruerar du dina plagg, syr toiler (provplagg) och slutligen syr du upp plaggen i de tyger du valt. Designa dina kläder efter eget tycke och smak. Kanske du designar tyget och väver det först?!

Vi syr kjol, byxa, liv med ärm och krage samt trikåöverdel.

I sömnad ingår förutom mönsterkonstruktion även detaljsömnad där du får lära dig hur olika moment sys t.ex fållar, kragar, knapphål, veck och fickor. Samtidigt provar vi också på att sy i olika material.

Våra symaskiner är Pfaff och Bernina hushållsmaskiner, overlockmaskiner och industrimaskiner.

Knyppling

Du får lära dig grunderna i knyppling genom att knyppla några övningspetsar. Därefter gör du ett projektarbete. Kanske enligt Vadstenatraditionen eller varför inte ett fritt knypplat arbete?

Hantverkstekniker

Här du får lära dig/fördjupa dig i:

 • stickning

 • virkning

 • karda och spinna lin och ull

 • tova, nålfilta

 • screentryck

 • trådknappar

 • växtfärgning

 • syra-/reaktiv färgning

Konstsömnad

I konstsömnaden lär du dig att brodera olika sorters stygn. Du gör ett fritt broderi, ett bygdebroderi och någon form av monogram/märkning - kanske en "logga" till dina kläder?

Du får också lära dig att sy hörn och att avsluta arbeten på olika sätt.

Färg och form

Här får du lära dig grunden i färglära, kroppens proportioner och formgivning. Du skissar själv på formgivningen av dina alster. Plaggskisser, vävar, broderi mm - allt har ju färg och form! Vilken färg och form väljer du?

Temadagar med screentryck i vår verkstad finns också på schemat. Likaså provar vi på att teckna kroki.

Materiallära

Varför krymper lammullströjan om jag tvättar den i maskin? Vad är rami? Varför är bomull så bra - den är ju inte bra för miljön? Hur i allsindar gör man med linet för att få det bli till garn? Är konstfibrer bra eller dåligt? Vi tar reda på detta och mer därtill.

Vi pratar även om hur/vad vi kan göra som "textilare" för en mindre klimatpåverkan. Återbruk är ett stort tema.


Textillinjen gör varje år ett antal studiebesök, hos t.ex

 • Hemslöjden och hemslöjdskonsulenten

 • Textilkammaren i Bjälboättens palats

 • Linföreningen i Östergötland

 • museum

 • hantverkare

Varje vår anordnar Vadstena Folkhöskola en folkhögskoledag med öppet hus. I samband med detta arrangerar textillinjen en utställning av de alster som tillverkats under året. Folkhögskoledagen är alltid välbesökt och uppskattad, både av nära och kära, "gamla" textilare och blivande textilstuderande.

Övrigt

Alla deltagare på skolan deltar en eftermiddag i veckan i en obligatorisk kursövergripande aktivitet. Det kan handla om dagsaktuella händelser i vår omvärld, lokalt som globalt. Det kan vara föreläsningar eller studiebesök. Det kan vara grupparbeten eller praktiska arbeten i t ex något hantverk.

På Vadstena folkhögskola deltar alla deltagare i kursövergripande verksamhet med inriktning på demokrati, kultur och bildning. Där ingår även utvecklingssamtal/ mentorssamtal med varje deltagare. Det finns också möjlighet för den som vill till studie- och yrkesvägledning.

Har du frågor och funderingar?

Kontakta

Lotta Rehn, kursledare

Mobil: 076-797 05 10

lotta.rehn@vadstenafolkhogskola.se

Textil fördjupning

Ansökan till fördjupningsåret sker på plats.

Efter ett års studier på textillinjen finns möjlighet att söka till en fördjupningskurs omfattande ett läsår.

Här får du möjlighet att göra det inom t ex vävning, klädsömnad, knyppling, återbruk eller varför inte broderi?

Kursplanen utformas individuellt vid kursstart efter dina behov och önskemål. Du arbetar självständigt med handledning av textillinjens lärare och fungerar också som mentor för textillinjens studerande.

Tidigare deltagare har valt att göra personliga kollektioner av både dam och herrkläder. Likaså har en kollektion med historiska dräkter skapats. Andra teman som varit är heminredning med olika fokus bl a lappteknik, återbruk och metalltrådsbroderi. Flera har använt terminen för att skapa sina kollektioner och portfolios till ansökningar för vidare studier. Andra har ägnat sig helt åt vävningen och ytterligare andra har fördjupat sig i olika hantverkstekniker såsom spånad, tovning och garntekniker. Möjligheterna är många.

Dessa deltagare har gått vidare till yrkesutbildningar och konstnärliga utbildningar både inom och utom Sveriges gränser. Flera är nu examinerade designers, skräddare, kostymörer, lärare, modister, textilingenjörer, egenföretagare mm.