Textillinjen

För ett hållbart mode och en hållbar livsstil

Vill du lära dig mer om olika hantverkstekniker och cirkulär design? Då är den här linjen rätt för dig! Textillinjen är en ettårig praktisk och teoretisk grundutbildning som vänder sig både till dig som har ett allmänt intresse för textilt arbete och till dig som har en mer yrkesinriktad målsättning. Kanske vill du utveckla din hobby som nybliven dagledig eller rent av ta ett sabbatsår och utforska nya vägar? Du som vill utbilda dig vidare till, till exempel skräddare, kostymör, designer, textilingenjör, lärare, modist, handvävare, textilkonservator eller bli verksam som egen företagare inom fältet, här får du bra och bred grundkunskap.

Ansökningar efter 5 juni besvaras så fort som möjligt, viss fördröjning pga sommaruppehåll.

Rebecka berättar om Textillinjen

Träffa undervisande pedagog Rebecka som berättar om Textillinjen, hur det är att studera här på Textillinjen och varför hon tycker att du ska söka till Vadstena folkhögskola.

Om Textillinjen

Här använder du dig av din kreativitet och kunskap för att lösa de problem som uppstår när du utvecklar din idé till färdig textil produkt. Varje ämne inleds med lärarledda lektioner. Din roll blir sedan mer och mer självständig med de givna uppgifter du ska lära in och genomföra. Uppgifterna består oftast av ett teknikmoment och du väljer själv vad du vill göra i given teknik. Du kan utföra dem mer eller mindre självständigt, genom att välja hur mycket du vill samarbeta och ta hjälp av kamrater och lärare. Till stor del påverkar du själv uppgifternas ordningsföljd och många går att kombinera med varandra. På så sätt kan du styra din egen studietakt. I samtliga uppgifter ingår att du ska redovisa färdiga resultat. Med dina kunskaper kan du vara med och påverka omställningen i textilbranschen!

All undervisning sker på svenska. För att du ska tillgodogöra dig undervisningen krävs goda kunskaper i svenska.

Kursmål Textillinjen

Att ge dig en bred praktisk och teoretisk grundkunskap i hantverket och för en hållbar livsstil, för vidare studier inom textila ämnen till exempel slöjdlärarutbildning, högre vävutbildning, textilvetenskap, designutbildning, konstnärsutbildning eller arbete som kurs- och studiecirkelledare. Textillinjen ger dig också behörighet att ansöka till ett fördjupningsår här hos oss, som du ansöker till på plats, eller för att kunna skapa arbetsprover till fortsatta textilutbildningar.

Kursinnehåll

Undervisningen kompletteras med studiebesök, resor och specialföreläsningar.  

Tradition Folkhögskoledagen

Varje vår anordnar Vadstena Folkhögskola en folkhögskoledag. I samband med detta arrangerar textillinjen en utställning av de alster som tillverkats under året. Folkhögskoledagen är alltid välbesökt och uppskattad, både av nära och kära, "gamla" textilare och blivande textilstuderande. 

Nästa kursstart: Augusti 2024

Du ansöker digitalt via SchoolSoft. Om det inte fungerar att ansöka i Schoolsoft kan du i undantagsfall fylla i denna ansökningsblankett


Ansökningar efter 5 juni besvaras så fort som möjligt, viss fördröjning pga sommaruppehåll.

Ansökningsperioder


Ansökan till kursstart hösttermin (augusti): 

Öppnas 30 november. 

Sista ansökningsdag 31 mars.

Förlängd ansökningsperiod för reservplats till 9 augusti 2024.


Vid för få sökanden kan kursen komma att ställas in.

Ansökan och antagningsprocess

Här kan du läsa om ansökan- och antagningsprocessen

Studietakt

Heltid, 100 %

För att studera på folkhögskola ska du fylla minst 18 år det år studierna påbörjas.

CSN

Du har rätt till studiemedel hos CSN. 

Kursnivå: Gymnasienivå.

Info om CSN & folkhögskola-Klicka här

Att bo och studera hos oss

Vadstena folkhögskola har ett internat där du som deltagare kan välja att bo. Internatet erbjuder rum med egen dusch och toalett. Gemensamhetsutrymmen och gemensamt kök. Här ingår det även frukost och kvällsmat. Här kan du läsa mer om vårt internatboende. Att studera hos oss medför också vissa kostnader. Till exempel betalar du för måltider och förbrukningsmaterial.  Nedan kan du läsa mer om vad det innebär att studera och bo hos oss.

Antagning

Vi efterfrågar inte arbetsprover vid din ansökan men du ska ha ett stort textilt intresse.  

Du blir kallad till en personlig intervju där vi frågar dig om dina förkunskaper, din målsättning och din studiemotivation. 

Terminstider

2024-08-14 - 2024-12-17

2025-01-09 - 2025-06-05

Textilutbildning år 2 - Fördjupningsår

När du har gått Textillinjen, finns möjlighet att ansöka om ett fördjupningsår. Fördjupningsår ansöker du om på plats. Nedan kan du läsa mer om Fördjupningsåret.

Vadstena har sedan medeltiden förknippats med textilt hantverk

Vadstena är en underbar plats för Textillinjen. Vadstena har ända sedan medeltiden förknippats med textil verksamhet. Nunnorna i det medeltida klostret var kända för sin stora skicklighet i broderi och annat textilt hantverk. Vävarna från kammarduksfabriken i Vadstena slott under 1700-talet väcker ännu beundran. Att Vadstena är ett knypplingscentrum och Vadstenaspetsar ett internationellt begrepp får inte förbises. Vi prövar därför bland annat att färga garn och provar flera traditionella tekniker i olika kursmoment. 

I denna anrika miljö kan du studera textil under ett år - kanske du väljer att förlänga året med ytterligare ett års fördjupning? 

Ansökan till fördjupningsåret sker på plats.

Hur väljer skolan vilka som får plats?

Bland de som söker till kursen gör vi ett urval bland de som uppfyller skolans gemensamma antagningskrav. På kursen tar skolan hänsyn till följande punkter i det urval som sker om vilka som får plats:

      

En samlad helhetsbedömning av dessa kriterier ligger sedan till grund för antagning eller avslag. Läs mer om ansökan och antagningsprocessen här.

Att studera på Vadstena folkhögskola

Förutom de traditionella skolämnena deltar de studerande i kursövergripande verksamhet och schemabrytande aktiviteter så som föreläsningar och temadagar med inriktning på kultur och demokrati.  Alla våra heltidsstuderande som studerar på plats i Vadstena medverkar i storsamling en gång i veckan, där samtliga deltagare får information om olika ämnen och genomföra gemensamma aktiviteter. Vi har också blockämne där du som studerar heltid på plats har en lektion i veckan tillsammans med andra deltagare från andra kurser som valt samma ämne som du. Blockämne väljs i början av terminen och utgörs av olika valmöjligheter varje år. Det kan till exempel vara ämnen som teater, filosofi eller Yoga. Här sätter vi också värde på måltiden som samlingspunkt för ökad gemenskap och lärandet.  Det är en viktig del i folkbildningen. Det är därför inte möjligt att välja bort maten utan maten ingår i studerandekonceptet.  Det ingår utvecklingssamtal/mentorssamtal med varje deltagare. Det finns också möjlighet till studie- och yrkesvägledning för den som vill. Skolans policy är att deltagarna skall vara drogfria och att de har varit drogfria minst ett år innan studierna påbörjas. 

Kostnader

Som studerande på folkhögskolan betalar du terminsavgift, inkl. avgift för gemensamma aktiviteter, måltider och avgift för förbrukningsmaterial. Läs mer på sidan studerandeekonomi. Det är viktigt att du planerar för din ekonomi under din studietid. 

Internat

Vadstena folkhögskola erbjuder alla studerande att bo på skolans internat. Att bo på internatet innebär att du som studerande bor i ett enkelrum med egen dusch/wc samt äter måltider frukost, lunch, för- och eftermiddagskaffe fem dagar i veckan samt kvällsmat måndag, tisdag och onsdag i skolans matsal. På internatet har du tillsammans med de andra internatboende tillgång till wifi, tvättmaskin och torktumlare samt kök och gemensamhetsutrymmen. På vår hemsida under folkhögskolan finner du mer information om vårt internat. 

Se här nedan vad några av våra tidigare deltagare säger om sin tid på Textillinjen

"Jag älskar kappor!"

Textillinjen på Vadstena folkhögskola var min första textilutbildning (1999-2000) och jag sökte mig dit för att lära mig sy kappor.

Vi hann med mycket på bara ett år, som att lära oss att konstruera och väva egna tyger och mönster, sy snygga paspoalfickor och knyppla. Under det året fick jag upp ögonen för hur brett och roligt det textila fältet var.

Jag blev fascinerad av att kunna styra över kvalitet och uttryck i tyget så jag sökte mig vidare inom vävning. 

Idag är jag textilkonstnär och utbildningsansvarig lärare på Handarbetets Vänners Skola. Jag har även en MFA i Textil från Konstfack och har arbetat som konstväverska på Märta Måås- Fjetterströms vävateljé.  

Linnea Blomgren

Utbildningssansvarig lärare i väv, färg och form

Högre Textil Hantverksutbildning

Vadstena folkhögskola är svårkonkurrerad!

"Hur hamnade jag i Vadstena? Jag behövde en plats där jag kunde sträcka på mitt kreativa jag, och redan vid första mejlet med Lotta så visste jag att detta skulle bli en plats där jag skulle och fortfarande känner mig kreativt fri! Lottas kunskap och upplägg var och är svårkonkurrerat. Det tillsammans med klassens gemenskap och Vadstena som kuliss. Så är det fortfarande att jag drömmer om att få gå om bara för att få chansen att skapa lite till... Och inget hade vart möjligt om ja inte tog de där beslutet en sen decembernatt att lämna Norrland och flytta till Vadstena! Tack för kunskapen!"


Richard Scholz, Hattmodist, designer och Programansvarig för ett Stylistprogram i Göteborg

Textillinjen gav mig yrkeskunskaper!

"Mina år på textillinjen gav mig en grund för att ta mitt textila intresse från hobby till yrkesnivå. Jag har haft stor användning av alla de tekniker och hantverk som vi testa på. Speciellt har jag uppskattat vävningen och växtfärgningen såhär i efterhand!"  

Sanna Bodén, designer

Textillinjen ledde mig till Scenkostym i England!

"Jag har sytt kläder sen högstadiet och har en dröm om att jobba i kostymbranschen. Mitt år på textillinjen lät mig experimentera med många olika textila tekniker, både för att upptäcka dem och för att bli bättre. Kursen gav tillgång till de material, instruktioner och utrustning som behövdes, och många andra kreativa personer att lära mig jämsides. Jag fick också hjälp med att sätta ihop mina ansökningar till universitetskurser i sömnad, så nu studerar jag scenkostym precis utanför London!"

Linneá Sehlstedt

Har du frågor och funderingar?

Kontakta

Lotta Rehn, kursledare

Mobil: 076-797 05 10 

lotta.rehn@vadstenafolkhogskola.se

Textilutbildning fördjupning

Ansökan till fördjupningsåret sker på plats.

Efter ett års studier på textillinjen finns möjlighet att söka till en fördjupningskurs omfattande ett läsår. 

Här får du möjlighet att göra det inom t ex vävning, klädsömnad, knyppling, återbruk eller varför inte broderi? 

Kursplanen utformas individuellt vid kursstart efter dina behov och önskemål. Du arbetar självständigt med handledning av textillinjens lärare och fungerar också som mentor för textillinjens studerande.

Tidigare deltagare har valt att göra personliga kollektioner av både dam och herrkläder. Likaså har en kollektion med historiska dräkter skapats. Andra teman som varit är heminredning med olika fokus bl a lappteknik, återbruk och metalltrådsbroderi. Flera har använt terminen för att skapa sina kollektioner och portfolios till ansökningar för vidare studier. Andra har ägnat sig helt åt vävningen och ytterligare andra har fördjupat sig i olika hantverkstekniker såsom spånad, tovning och garntekniker. Möjligheterna är många.

Dessa deltagare har gått vidare till yrkesutbildningar och konstnärliga utbildningar både inom och utom Sveriges gränser. Flera är nu examinerade designers, skräddare, kostymörer, lärare, modister, textilingenjörer, egenföretagare mm. 

Har du frågor och funderingar om fördjupningsåret?

Kontakta

Lotta Rehn, kursledare

Mobil: 076-797 05 10 

lotta.rehn@vadstenafolkhogskola.se