Under utbildningen ges möjlighet att bearbeta frågor om det ideella engagemangets roll i församlingen, ledarskap och olika medarbetarroller, grundläggande teologiska motiv och trosfrågor, samt praktiska aspekter som juridiska frågor, utbildning och uppmuntran bland ideella. Utöver träffarna på Vadstena folkhögskola krävs ett utvecklingsarbete på hemmaplan. Detta sker utifrån den lokala församlingens förutsättningar. Som stöd för detta möts deltagarna stiftsvis tillsammans med stiftspedagog.
Syftet är att deltagarna ska rustas med kunskap och strategier för att kunna bära och leda ideella, förtroendevalda och anställda medarbetare som tillsammans ingår i en arbetsgrupp för det lokala utvecklingsarbetet.
Församlingens ledning ska vara införstådd med utbildningens syfte och förväntas delta ett dygn i samband med den andra träffen på Vadstena folkhögskola. En utvecklingsplan för det ideella arbetet i församlingen kommer att arbetas fram för dem som inte har någon, eller bearbetas för dem som redan har en sådan. Det är viktigt att församlingen låter flera, minst två, deltaga i utbildningen. I församlingen sker arbetet bl a tillsammans med en referensgrupp.
Syftar till att skapa förståelse för församlingssynens avgörande betydelse för att utveckla identitet och frivillighet i församlingsarbetet. Vi lär av aktuell forskning kring det svenska civilsamhället och diskuterar hur utblickar kan inspirera församlingens agerande.
Syftar till att ge redskap för det praktiska arbetet på hemmaplan. Stödstrukturer innebär bland annat att skapa en samsyn kring vad som är god delaktighet, där människosyn och församlingssyn blir centrala pusselbitar. Församlingsledningen, deltar i ett dygn vid detta moment.
Syftar till att arbeta med förankrings- och förändringsarbete kring idealitet och i det egna arbetslaget.
Syftar till att presentera och få respons på den egna församlingens utvecklingsplan för det ideella arbetet. Utvecklingsplanen kommer senare att presenteras hemma i församlingen.
Kursen arrangeras i samverkan mellan Ideellt forum, Linköpings stift, Vadstena folkhögskola , Växjö stift och Sensus.
Andreas Bernberg, Vadstena folkhögskola
Helen Kemi, Linköpings stift
Christina Evertsson, Växjö stift
JanOlof Nordström, Ideellt forum
Ansökan till kursstart vårtermin (januari):
Öppnas andra veckan i september.
Sista ansökningsdag 30 november.
Vid för få sökanden kan kursen komma att ställas in.
Du ansöker digitalt via SchoolSoft.
Om detta inte fungerar kan du i undantagsfall fylla i denna ansökningsblankett.
I ansökan ska en motivering från församlingsledningen bifogas.
1 år
25% distans
Vadstena
2022-08-17 – 2022-12-20
2023-01-12 – 2023-06-07
2023-08-16 – 2023-12-19
2024-01-11 – 2024-06-05
Datum för kursträffar kommer.
Deltagaren betalar för kost och logi, terminsavgift och viss materialkostnad. Resor och studentlitteratur bekostas av dig. Det är viktigt att du planerar för din ekonomi under din studietid. Läs mer på sidan studerandeekonomi.
OBS! För dig som är anställd, ideell och/eller förtroendevald inom Svenska kyrkan och fått bejakat att gå kursen är det din församling som ska stå som fakturamottagare för din kurskostnad. Ta reda på korrekt fakturaadress innan du anmäler dig. Adressen fylls i på anmälningsformuläret.
Avbokning fram till 28 dagar innan kursstart: ingen fakturering
Avbokning 28-14 dagar innan kursstart: 75% av kursavgiften faktureras
Avbokning mindre än 14 dagar innan kursstart: 100% av kursavgiften faktureras.
Mot uppvisande av läkarintyg kan eventuellt undantag göras i samråd med kursledare.
Andreas Bernberg, Vadstena folkhögskola
andreas.bernberg@vadstenafolkhogskola.se
Telefon: 072-249 91 89