Allmän kurs på Vadstena folkhögskola är en kurs för dig som behöver utbildning eller komplettera din utbildning på grundskolenivå eller gymnasienivå. Här kan du läsa för grundläggande behörighet till högskola och universitet samt yrkeshögskola.

Hur lång din studietid blir hos oss baseras på din tidigare utbildning och bakgrund. Studietiden varierar mellan ett och tre år. Kursen ger både grundläggande och särskild behörighet.

När du söker till Allmän kurs på Vadstena folkhögskola kan du välja två inriktningar Fokus Människa och samhälle och Fokus Svenska språket. Du kan inte enbart välja att läsa enstaka ämnen utan måste ta del av hela kursens innehåll och upplägg.

Särskilda behörigheter

• Matematik 2b och 3b
  • Samhällskunskap 2
  • Historia 2a
  • Naturkunskap 2
  • Psykologi 1
  • Religionskunskap 2

Studieomdöme

Efter genomgången kurs kan du få ett samlat utlåtande om din förmåga till fortsatta studier, ett studieomdöme. När du söker till högskolan konkurrerar du med andra sökande inom folkhögskolans egen urvalsgrupp med ditt studieomdöme.

Heltid

Undervisningen är kostnadsfri och ger dig rätt till studiestöd från CSN. Är du studerande (Fokus Människa och samhälle) i Vadstena får du däremot betala för kost och vissa andra kringkostnader såsom studiematerial.

Vadstena folkhögskola har ett internat där du som studerande kan välja att bo. Här ingår det även frukost, lunch och kvällsmat.

För att studera på folkhögskola ska du fylla minst 18 år det år studierna påbörjas. Skolans policy är att deltagarna skall vara drogfria.

Det är viktigt att du skickar in kopior på betyg, intyg och telefonnummer till en referens (ej släkting eller vän) innan antagningsintervjun.

Kurstarter är vid vår- och hösttermin

Vårterminen: 2019-01-10 - 2019-06-05

Höstterminen: 2019-08-16 - 2019-12-19

Fokus människa och samhälle

Inom fokus människa och samhälle tar vi oss an människan i det nutida och framtida samhället utifrån brytpunkten politik, ekonomi, historia, religion. Här fördjupar vi oss i filosofiska, sociala och existentiella samt dagspolitiska frågor. Vi arbetar med alternativa redovisningsformer och knyter samman det estetiska och akademiska.

På allmän kurs läser du in grundläggande behörighet, för vidare studier på yrkeshögskola eller högskolenivå, matematik, svenska, engelska, samhällskunskap, naturkunskap, historia samt religion. Du har även möjligheten att lägga till kursen psykologi 1 samt läsa högre behörigheter i vissa ämnen.

Att studera på folkhögskola är mycket mer än att bara ha lektioner i de traditionella skolämnena. På Vadstena folkhögskola har vi något vi kallar för bildningsresan. Där möts vi över kursgränserna, en eftermiddag i veckan för att bilda oss i olika frågor. Ämnen som tas upp kan vara dagsaktuella händelser i vår omvärld, lokalt som globalt. Det kan vara föreläsningar eller studiebesök. Det kan vara grupparbeten eller praktiska arbeten i till exempel något hantverk. Det kan även förekomma andra schemabrytande aktiviteter som du som studerande förväntas deltaga i, då vi lägger stor vikt vid dessa aktiviteter. Detta deltagande räknas in i det studieomdöme du kan erhålla av oss efter avslutad skolgång och som tillsammans med dina behörigheter ger dig möjlighet att söka till universitet och högskola.

Fokus Svenska språket MOTALA

Inom fokus svenska språket erbjuder vi kursen för dig som har svenska som andraspråk men som saknar gymnasiebehörighet och som vill bli bättre på att tala, läsa och skriva svenska. Antagning sker genom intervju (dock skall ansökan fyllas i och skickas in). Allmän kurs med fokus svenska språket är för dig som läst färdigt SFI, eller språkintroduktion, som har bott i Sverige ett tag men som saknar delar av grundskolan eller ett fullständigt gymnasium. Undervisningen sker i våra lokaler i Motala. På Vadstena folkhögskola kan du läsa för grundläggande behörighet till högskola och universitet samt yrkeshögskola. Du som studerar på Fokus svenska språket studerar på grundnivå.

Anna Maja Stenson, linjeansvarig