Allmän kurs: Profil Estet

Välj din inriktning: Konst & Skapande, Musik - Pop & Rock eller Teater & Drama

Välkommen till Allmän kurs med estetisk profil! Du behöver läsa in grundläggande behörighet och/eller vissa särskilda behörigheter samtidigt som du vill upptäcka ditt estetiska intresse. Här kan du välja på tre olika inriktningar - Konst & Skapande, Musik - pop & rock eller Teater och Drama. Du kan välja en inriktning per läsår.  Observera att detta är en Allmän kurs där inriktningen utgör 20-25% och övrig tid ägnas åt behörighetsgivande ämnen, ca åtta timmar i veckan ägnar du dig åt din estetiska inriktning. Läs mer om Allmän kurs och olika estetiska inriktningar nedan.

Inriktning Konst & Skapande

Kursnivå: Gymnasienivå

Inom denna inriktning från du möjlighet att hitta ditt konstnärliga uttryckssätt genom att prova på olika tekniker inom bild och form.

ANSÖK
KONST

Du ansöker digitalt via SchoolSoft. 
Om detta inte fungerar kan du i undantagsfall fylla i denna ansökningsblankett.

Vid för få sökanden kan kursen komma att ställas in.

Nästa kursstart: Augusti 2023

Inriktning Musik - Pop & Rock

Kursnivå: Gymnasienivå

Inom denna inriktning får du möjlighet att utveckla dina musikaliska uttryckssätt i grupp tillsammans med andra. 

ANSÖK
MUSIK

Du ansöker digitalt via SchoolSoft. 
Om detta inte fungerar kan du i undantagsfall fylla i denna ansökningsblankett.

Vid för få sökanden kan kursen komma att ställas in.

Nästa kursstart: Augusti 2023

Inriktning Teater & Drama

Kursnivå: Gymnasienivå

Inom denna inriktning får du utveckla dig inom teater och drama samt utveckla dina skådespelartalanger tillsammans med andra. 

ANSÖK
TEATER

Du ansöker digitalt via SchoolSoft. 
Om detta inte fungerar kan du i undantagsfall fylla i denna ansökningsblankett.

Vid för få sökanden kan kursen komma att ställas in.

Nästa kursstart: Augusti 2023

Allmän kurs är en kurs för dig som behöver utbildning eller komplettera din utbildning på gymnasienivå. Här kan du läsa för grundläggande behörighet till högskola och universitet samt yrkeshögskola. Alla våra allmänna kurser kan ses som högskoleförberedande kurser. Vi är ett starkt alternativ till Komvux då vi erbjuder liten studiegrupp, hög lärarnärvaro och en lugnare studietakt.

Allmän kurs: Profil Estet

Här kan du läsa upp grundläggande behörighet till yrkeshögskola, högskola och universitet. 

Allmän kurs passar dig som önskar studiero, mindre studiegrupp och hög lärarnärvaro. Du läser matematik, svenska, engelska, samhällskunskap, naturkunskap, historia, religion samt psykologi. Du kan inte enbart välja att läsa enstaka ämnen utan måste ta del av hela kursens innehåll och upplägg.  Hur lång din studietid blir hos oss baseras på din tidigare utbildning och bakgrund. Studietiden varierar mellan ett och tre år.  Mer information om detta finner du här

Om Profil: Estet

Här läser du in dina behörigheter samtidigt som du får möjlighet att ägna dig åt ditt estetiska intresse. Vi har tre olika inriktningar.  Åtta timmar per vecka ägnar du dig åt ditt konstnärliga intresse. Du kan välja mellan följande inriktningar:

Du väljer din inriktning i ansökningsformuläret.  Du kan enbart läsa en inriktning per läsår. Vid frågor kontaktas kursledaren.

Du läser grundläggande och särskild behörighet

Grundläggande behörigheter:

Följande särskilda behörigheter ges möjlighet att uppnå:

Studieomdöme istället för betyg

Efter genomgången kurs kan du få ett samlat utlåtande om din förmåga till fortsatta studier, ett studieomdöme. När du söker till högskolan konkurrerar du med andra sökande inom folkhögskolans egen urvalsgrupp med ditt studieomdöme. För mer information om studieomdöme läs här.

Nästa kursstart: Augusti 2023

Ansökningsperioder


Ansökan till kursstart vårtermin (januari):
Öppnas andra veckan i september. 

Sista ansökningsdag 30 november.


Ansökan till kursstart hösttermin (augusti): 

Öppnas 30 november. 

Sista ansökningsdag 31 mars. 

CSN

Du har rätt till studiemedel hos CSN.
Kursnivå: Gymnasienivå 

Info om CSN & folkhögskola - Klicka här!

Studietakt

Heltid, 100%

Plats

Vadstena

Kurslängd

1-3 år

Terminstider

2022-08-172022-12-20

2023-01-122023-06-07

2023-08-162023-12-19

2024-01-112024-06-05

Antagning

Grundskolekompetens eller motsvarande.  Du ska ha fyllt 18 år.  Skolans policy är att deltagarna skall vara drogfria.

Hur väljer skolan vilka som får plats?


Bland de som söker till allmän kurs gör vi ett urval bland de som uppfyller skolans gemensamma antagningskrav.  På allmän kurs tar vi hänsyn till följande punkter i det urval som sker om vilka som får plats:


En samlad helhetsbedömning av dessa kriterier ligger till grund för antagning eller avslag.

Antagningsprocessen

Här kan du läsa om ansökan- och antagningsprocessen

Att studera på Vadstena folkhögskola

Förutom de traditionella skolämnena deltar de studerande i kursövergripande verksamhet och schemabrytande aktiviteter så som föreläsningar och temadagar med inriktning på kultur och demokrati. Här sätter vi också värde på måltiden som samlingspunkt för ökad gemenskap och lärandet.  Det är en viktig del i folkbildningen. Det är därför inte möjligt att välja bort maten utan maten ingår i vårt studerandekoncept.  Det ingår också utvecklingssamtal/mentorssamtal med varje deltagare. Det finns också möjlighet till studie- och yrkesvägledning för den som vill. Skolans policy är att deltagarna skall vara drogfria och att de har varit drogfria minst ett år innan studierna påbörjas. 

Kostnader

Som studerande på folkhögskolan betalar du terminsavgift, inkl. avgift för gemensamma aktiviteter, måltider och avgift för förbrukningsmaterial. Läs mer på sidan studerandeekonomi. Det är viktigt att du planerar för din ekonomi under din studietid. 

Internat

Vadstena folkhögskola erbjuder alla studerande att bo på skolans internat. Att bo på internatet innebär att du som studerande bor i ett enkelrum med egen dusch/wc samt äter måltider frukost, lunch, för- och eftermiddagskaffe fem dagar i veckan samt kvällsmat måndag, tisdag och onsdag i skolans matsal. På internatet har du tillsammans med de andra internatboende tillgång till wifi, tvättmaskin och torktumlare samt kök och gemensamhetsutrymmen. På vår hemsida under folkhögskolan finner du mer information om vårt internat. 

Digital lärmiljö

I undervisningen används digitala läromedel och verktyg. Under skoltid använder du därför din egen bärbar dator eller Chromebook. Om du saknar tillgång till bärbar dator eller Chromebook har du möjlighet att låna en av skolan när du deltar i studier på plats i Vadstena. Läromedel lånas på skolan.

Varför studera här och inte på Komvux?

Vi erbjuder hög lärarnärvaro och en lugnare studietakt. Vi erbjuder en lugn miljö som ger förutsättningar för att klara skolan. Här ser vi varje individ och ger individuellt stöd med målet att du ska klara dina studier. Vi har prov i mindre omfattning och ser lärandet som en helhet där en viktig del också är måltider och gemenskap med andra deltagare. Vi gör därför olika saker tillsammans som vi låter vara en del av undervisningen. Här är din röst och dina förutsättningar viktiga. Detta beror på att vi också har ett demokratiskt uppdrag.  Vi skiljer oss därför från Komvux på många vis. Se här vad några av våra deltagare tycker om att läsa in sina betyg hos oss.

Har du frågor och funderingar?

Kontakta

Anna-Maja Stenson, kursledare

Mobil: 076-797 05 01

anna-maja.stenson@vadstenafolkhogskola.se