Allmän kurs

Profil: Kriminologi (Gy)

Allmän kurs profil: Kriminologi är en kurs för dig som behöver utbildning eller komplettera din utbildning på gymnasienivå. Här kan du läsa för grundläggande behörighet till högskola och universitet samt yrkeshögskola samtidigt som du får kunskap och en inblick inom området brott och straff. Alla våra allmänna kurser kan ses som högskoleförberedande kurser. Vi är ett starkt alternativ till Komvux då vi erbjuder liten studiegrupp, hög lärarnärvaro och en lugnare studietakt.

Allmän kurs profil: Kriminologi

Här kan du läsa upp grundläggande behörighet till yrkeshögskola, högskola och universitet.

Allmän kurs passar dig som önskar studiero, mindre studiegrupp och hög lärarnärvaro. Du läser matematik, svenska, engelska, samhällskunskap, naturkunskap, historia, religion samt psykologi. Du kan inte enbart välja att läsa enstaka ämnen utan måste ta del av hela kursens innehåll och upplägg. Hur lång din studietid blir hos oss baseras på din tidigare utbildning och bakgrund. Studietiden varierar mellan ett och tre år. Mer information om detta finner du här.


Om profil: Kriminologi

Allmän kurs med profil Kriminologi är en inriktning som vänder sig till dig som har intresse av brott och straff och som kanske funderar på att arbeta inom Kriminalvården, eller jobba inom andra slutna institutioner. Här får du möjlighet att läsa ditt intresseområde samtidigt som du får möjlighet att läsa in de behörigheter som krävs för vidare studier inom Yrkeshögskola eller högskola/universitet.

Kursen erbjuder både grundläggande och särskild behörighet

Grundläggande behörigheter

 • Svenska 1, 2 och 3, eller Svenska som andraspråk 1, 2 och 3

 • Engelska 5 och 6

 • Matematik 1b

 • Samhällskunskap 1a1

 • Naturkunskap 1a1

 • Religionskunskap 1

 • Historia 1a1

Följande särskilda behörigheter ges möjlighet att uppnå

 • Matematik 2b

 • Matematik 3b

 • Samhällskunskap 1a2

 • Samhällskunskap 2

 • Historia 1a2

 • Historia 2a

 • Naturkunskap 2

 • Psykologi 1

 • Religionskunskap 2

 • Politik och hållbar utveckling

Studieomdöme istället för betyg

Efter genomgången kurs kan du få ett samlat utlåtande om din förmåga till fortsatta studier, ett studieomdöme. När du söker till högskolan konkurrerar du med andra sökande inom folkhögskolans egen urvalsgrupp med ditt studieomdöme. För mer information om studieomdöme läs här.


Varför studera här och inte på Komvux?

Vi erbjuder hög lärarnärvaro och en lugnare studietakt. Vi erbjuder en lugn miljö som ger förutsättningar för att klara skolan. Här ser vi varje individ och ger individuellt stöd med målet att du ska klara dina studier. Vi har prov i mindre omfattning och ser lärandet som en helhet där en viktig del också är måltider och gemenskap med andra deltagare. Vi gör därför olika saker tillsammans som vi låter vara en del av undervisningen. Här är din röst och dina förutsättningar viktiga. Detta beror på att vi också har ett demokratiskt uppdrag. Vi skiljer oss därför från Komvux på många vis.

Se här vad några av våra deltagare tycker om att läsa in sina betyg hos oss.Nästa kursstart: Augusti 2023


Du
ansöker digitalt via SchoolSoft.
Om detta inte fungerar kan du i undantagsfall fylla i denna
ansökningsblankett.

Ansökningsperioder


Ansökan till kursstart vårtermin (januari):
Öppnas andra veckan i september.

Sista ansökningsdag 30 november.


Ansökan till kursstart hösttermin (augusti):

Öppnas 30 november.

Sista ansökningsdag 31 mars.


Vid för få sökanden kan kursen komma att ställas in.

CSN

Du har rätt till studiemedel hos CSN.
Kursnivå: Gymnasienivå

Info om CSN & folkhögskola - Klicka här!

Studietakt

Heltid, 100%

Plats

Vadstena

Kurslängd

1-3 år

Terminstider

2022-08-172022-12-20

2023-01-122023-06-07

2023-08-162023-12-19

2024-01-112024-06-05

Antagning

Grundskolekompetens eller motsvarande. För att studera på folkhögskola ska du fylla minst 18 år det år studierna påbörjas. Skolans policy är att deltagarna skall vara drogfria.

Hur väljer skolan vilka som får plats?


Bland de som söker till allmän kurs gör vi ett urval bland de som uppfyller skolans gemensamma antagningskrav. På allmän kurs tar vi hänsyn till följande punkter i det urval som sker om vilka som får plats:

 • Har störst behov av att läsa allmän kurs, d.v.s. saknar 3-årigt gymnasium och/eller saknar behörighet till yrkeshögskola/högskola.

 • Betyg som innebär att den sökande trots behörighet inte kan läsa vidare.

 • Skolan bedömer kan tillgodogöra sig utbildningen.

 • Har behov av det sammanhang och den pedagogik som folkhögskolan erbjuder.

 • Vilken hjälp skolan kan erbjuda den sökande.

 • Är beredd att ta det personliga ansvar som krävs för att utvecklas och studera tillsammans med andra.


En samlad helhetsbedömning av dessa kriterier ligger till grund för antagning eller avslag.

Antagningsprocessen

Här kan du läsa om ansökan- och antagningsprocessen

Att studera på Vadstena folkhögskola

Förutom de traditionella skolämnena deltar de studerande i kursövergripande verksamhet och schemabrytande aktiviteter så som föreläsningar och temadagar med inriktning på kultur och demokrati. Här sätter vi också värde på måltiden som samlingspunkt för ökad gemenskap och lärandet. Det är en viktig del i folkbildningen. Det är därför inte möjligt att välja bort maten utan maten ingår i vårt studerandekoncept. Det ingår också utvecklingssamtal/mentorssamtal med varje deltagare. Det finns också möjlighet till studie- och yrkesvägledning för den som vill. Skolans policy är att deltagarna skall vara drogfria och att de har varit drogfria minst ett år innan studierna påbörjas.

Kostnader

Som studerande på folkhögskolan betalar du terminsavgift, inkl. avgift för gemensamma aktiviteter, måltider och avgift för förbrukningsmaterial. Läs mer på sidan studerandeekonomi. Det är viktigt att du planerar för din ekonomi under din studietid.

Internat

Vadstena folkhögskola erbjuder alla studerande att bo på skolans internat. Att bo på internatet innebär att du som studerande bor i ett enkelrum med egen dusch/wc samt äter måltider frukost, lunch, för- och eftermiddagskaffe fem dagar i veckan samt kvällsmat måndag, tisdag och onsdag i skolans matsal. På internatet har du tillsammans med de andra internatboende tillgång till wifi, tvättmaskin och torktumlare samt kök och gemensamhetsutrymmen. På vår hemsida under folkhögskolan finner du mer information om vårt internat.

Digital lärmiljö

I undervisningen används digitala läromedel och verktyg. Under skoltid använder du därför din egen bärbar dator eller Chromebook. Om du saknar tillgång till bärbar dator eller Chromebook har du möjlighet att låna en av skolan när du deltar i studier på plats i Vadstena. Läromedel lånas på skolan.

Har du frågor och funderingar?

Kontakta

Anna-Maja Stenson, kursledare

Mobil: 076-797 05 01

anna-maja.stenson@vadstenafolkhogskola.se