Varmt välkommen till Vadstena folkhögskola

Allmän kurs

På allmän kurs läser du in grundläggande behörighet för vidare studier på yrkeshögskola eller högskolenivå samt läser högre behörigheter i vissa ämnen. Du läser matematik, svenska, engelska, samhällskunskap, naturkunskap, historia, religion samt psykologi.

Hur lång din studietid blir hos oss baseras på din tidigare utbildning och bakgrund. Studietiden varierar mellan ett och tre år. Kursen ger både grundläggande och särskild behörighet.

Tro & liv

Vi är många som längtar efter fördjupning och att utveckla våra kunskaper om vad det är och kan vara att vara kyrka och församling. ”Tro och liv – grundkurs i Svenska kyrkan” vänder sig till unga och äldre, ledare och ideella, anställda och människor på väg i liv, tjänst och utbildning.

I Linköpings stift finns omkring 1 000 anställda som saknar kyrklig utbildning och kanske även tidigare kyrklig erfarenhet. Behovet av att få fördjupa sig i Svenska kyrkans tro och grundläggande uppgift har aldrig varit större. Församlingar och pastorat har efterfrågat fördjupning för medarbetare. Därför startas ”Tro och liv – grundkurs i Svenska kyrkan”, en grundkurs som också vänder sig till unga ledare, förtroendevalda, ideella och fortsatt de som är på väg till tjänst som diakon, präst, församlingspedagog och musiker.

Textillinjen

Textillinjen är en ettårig grundutbildning och vänder sig både till dig som har ett allmänt intresse för textilt arbete och till dig som har en mer yrkesinriktad målsättning. Linjen ger dig en bra grund för vidare studier inom textila ämnen t.ex slöjdlärarutbildning, högre vävutbildning, designutbildning, konstnärsutbildning eller arbete som kurs- och studiecirkelledare.

"Mina år på textillinjen gav mig en grund för att ta mitt textila intresse från hobby till yrkesnivå. Jag har haft stor användning av alla de tekniker och hantverk som vi testa på. Speciellt har jag uppskattat vävningen och växtfärgningen såhär i efterhand!"

Sanna Bodén, designer

Ted läste på Allmän kurs 2017-2019

"Jag behövde komplettera min gymnasiegång och att hamna på Vadstena folkhögskola var bland det bästa som kunde ske i den här fasen av mitt liv. Det har varit en fantastisk plats där jag som person och som studerande har kunnat växa och frodas väldigt bra på!"

Ted Björnström, Knivsta

Frida gick Assistentlinjen 2018-2019

"Det har utvecklat mig på ett plan som jag inte trodde att det skulle göra.

Jag har växt!"

Frida Abered, Vadstena

Bo har gått guidekursen 2018-2019

"Jag har sett fram emot de veckoslut vi har haft kurs och det har kursledningen bidragit till samt de andra kursdeltagarna. Övningar kursdeltagare har gjort tillsammans har varit extra roliga. Det känns också bra att det ses som en stor merit att man har gått guidekursen t.ex. när man söker jobb som guide i Motala och på Vadstena slott."

Bo Olsson, Vadstena