Pedagogik i församlingen

Välkommen till "Pedagogik i församlingen", ett församlingsutvecklingsprogram som startade hösten 2010 och som riktar sig till alla med särskilt intresse för att fördjupa sin egen och församlingens förståelse för pedagogikens betydelse: anställda av alla de slag samt förtroendevalda och ideella medarbetare.  Med levande församlingar lär vi för livet!

Pedagogik i församlingen

Lärande sker överallt

Pedagogik är inte knutet till en viss ålder eller ett särskilt verksamhetsområde. Lärande sker överallt synligt och osynligt i församlingens vardag, tex under körövningen, när kyrkkaffet görs i ordning, i mötet inför dopet, ja vid alla olika mötesplatser.  

Pedagogisk plattform

I "Pedagogik i församlingen" lär vi oss att leda lärprocesser. Vi utvecklar våra kunskaper om vad pedagogik kan vara och hur lärande går till. Vi arbetar fram en pedagogisk plattform, till stöd för den grundläggande uppgiften och för handlingsplanerna för lärande och undervisning. Programmet kan fungera som en kontinuerlig processutbildning som flera i församlingen under åren deltar i för att fortlöpande utveckla sina kunskaper i pedagogik och församlingens olika lärande mötesplatser.  

Resurs för församlingen

Vi träffas vid fyra tillfällen under tre dagar. Det innebär övernattning och deltagande både dagtid och kvällstid. "Pedagogik i församlingen" är tänkt som en resurs för församlingen, inte enbart för den enskilde deltagaren. Mellan träffarna på Vadstena folkhögskola ska ni på hemmaplan ha en referensgrupp att samverka med, då ni kommer att ha uppgifter som relaterar till det egna församlingsarbetet.

Mål

Vem kan gå den här kursen?

Anställda (olika kategorier), förtroendevalda och ideella medarbetare.

Hur?

Vi träffas vid fyra tillfällen under tre dagar vilket innebär övernattning och deltagande både dagtid och kvällstid. 

Programmet är tänkt som en resurs för församlingen, inte enbart för den enskilde medarbetaren/förtroendevalda. Mellan de gemensamma träffarna på folkhögskolan har du uppgifter som relaterar till det egna församlingsarbetet och du ska ha en referensgrupp på hemmaplan att samverka med under tiden mellan träffarna. 

Vi återkommer med nya datum.

Skriftlig ansökan - Klicka här

Du ansöker digitalt via SchoolSoft.  Maila expeditionen för att i undantagsfall erhålla en blankett.


Plats

Vadstena folkhögskola



Kostnader

Per person för boende i enkelrum, plus resa till och från Vadstena folkhögskola samt kurslitteratur. Prisbild är under uppdatering. Mer information kommer.

Avbokningsregler

Anmälan och frågor

Minst två deltagare (gärna fler) från din församling/pastorat.


Frågor

Andreas Bernberg, Vadstena folkhögskola

andreas.bernberg@vadstenafolkhogskola.se

072-249 91 89


Helen Kemi, stiftspedagog Linköpings stift

Helen.kemi@svenskakyrkan.se

013-24 26 50, 0730-22 26 50


Samverkan: Linköpings stift, Didaktiskt centrum och Vadstena folkhögskola, Linköpings stifts Bildningscentrum.