Kulturvårdarlinjen
Distans 50 %
Vill du lära dig mer om olika hantverkstekniker och material? Är du en person som älsar att renovera och restaurera eller vill du kanske utbilda dig vidare på högskola? Kanske vill du läsa till Byggnadsantikvarie eller Föremålsantikvarie? Kanske vill du jobba med kulturmiljövård? Kanske arbetar du redan med kulturvård i Svenska kyrkan och önskar fördjupa dina kunskaper? Kulturvårdarlinjen är en ettårig grundkurs som är både praktisk och teoretisk. Den riktar sig till dig som har ett allmänt intresse för kulturvård eller till dig som har en mer yrkesinriktad målsättning. Kursen ges på halvfart på distans med närträffar.
Om Kulturvårdarlinjen
I kreativ, lugn och vacker miljö varvar vi teoretiska ämnen med praktiskt arbete. Här möts både akademiker och praktiker. Kulturvård skapar mötesplatser för hemmasnickare och yrkesinriktade. Här får du känna på olika material och prova på hantverkstekniker i både mjuk och hård slöjd, göra intressanta studiebesök och koppla ihop det med stil- religion- och konsthistoria samt hantverkets utveckling. Du får lära dig om vård och underhåll av föremål samt materiallära. Du får även lära dig skilja på olika stilar, föremål och dess ursprung samt jobba med projektledning. All undervisningen sker på svenska.
Den riktar sig till dig som har ett allmänt intresse för kulturvård eller till dig som har en mer yrkesinriktad målsättning. Utbildningen riktar sig också till dig som redan idag arbetar inom området i Svenska kyrkan, som anställd eller förtroendevald.
Kursmål Kulturvårdarlinjen
Efter avslutad kurs har du en ökad förståelse för kulturvård och kulturarvet i nutid och inom historien och kyrkohistorien. Du har praktiska färdigheter för olika hantverk och trädgårdsskötsel utifrån ett kulturvårdarperspektiv och har även genomgått en projektledarutbildning.
Kursinnehåll
Du ökar dina teoretiska kunskaper inom ex. kyrkohistoria, den textila kulturskatten, folkkonstens framväxt, kulturträdgårdar utifrån ett kulturvårdarperspektiv. Praktiskt kommer du att prova på olika hantverkstekniker, lära känna material, kulturväxter och trädgårdsskötsel. Samtliga tar också del av kursens praktiska och teoretiska innehåll som exemplifieras.
Exempel från kursplanens praktiska moment:
Måleri
Teckning och skisstekniker
Marmorering, Dekormålning och Träådring
Ikon-måleri
Trä
Täljning och Karvsnitt
Trådslöjd
Ytbehandling, och Byggnadsvård
Textil
Växtfärgning, Lappteknik och Brodderi
Lappa, laga och återbruk
Exempel från kursplanens teoretiska moment:
Arkitektur och Kyrkohistoria
Juridik-Kyrkoordningen, Kulturmiljölagen, Dokumentation
Restaurering, Material- och tekniklära
Konsthistoria: föremål och design, Stil och epoker, Stilhistoria
Hantverkets utveckling
Nästa kursstart: Augusti 2025
Du ansöker digitalt via SchoolSoft. Om det inte fungerar att ansöka i Schoolsoft kan du i undantagsfall fylla i denna ansökningsblankett.
Ansökningsperiod
Ansökan till kursstart hösttermin (augusti):
Öppnas 30 november.
Sista ansökningsdag 31 mars.
Ansök så snart som möjligt. När kursen är fullsatt stängs ansökan.
Vid för få sökanden kan kursen komma att ställas in.
Studietid
Ett år
Studietakt
50 % Distanskurs med närträffar
Särskilda antagningskrav
Grundskolekompetens eller motsvarande.
Du ska ha fyllt 18 år för att studera på folkhögskola.
Du behöver ha tillgång till dator med fungerande kamera, mikrofon och högtalare. Du behöver operativsystem Windows 11 på PC (motsvarande för Mac) samt stabil internetuppkoppling då vi genomför digitala möten. Du ska ha datorvana då vi arbetar i vår digitala lärplattform (Microsoft 365/Teams) mellan närträffarna
Ansökan och antagningsprocessen
Här kan du läsa om ansökan- och antagningsprocessen
CSN
Du har rätt till studiemedel hos CSN.
Kursnivå: Gymnasienivå.
Info om CSN & folkhögskola-Klicka här!
Terminstider
2024-08-14 - 2024-12-17
2025-01-09 - 2025-06-04
2025-08-18 - 2025-12-19
2026-01-12 - 2026-06-05
Forum för lärande och teologi
Förutom Kulturvårdarlinjen 50% distans som vi erbjuder till den som tjänstgör inom Svenska kyrkan, erbjuder Vadstena folkhögskola olika kurser i samverkan med Svenska kyrkan. Se vårt kursutbud här.
Forum för lärande och teologi är ett didaktisk centrum som sker i samverkan mellan Linköpings stift och Vadstena folkhögskola. Detta samverkansprojekt har bildats i syfte att främja bildning kring teologi och lärande inom kyrkan. Forum för lärande och teologi vill vara en mötesplats för erfarenhetsutbyte för levande församlingar och främja öppna lärprocesser i Linköpings stift.
Information om Kulturvårdarlinjen 50% distans
Vid 8 närträffar möts vi på skolan för gemensamma studier. Närträffarna börjar med lunch (frivillig) fredag kl.12 och avslutas söndag kl. 15.
Mellan träffarna studerar du på egen hand och arbetar tillsammans med dina kurskamrater och lärare digitalt.
Datum för närträffar HT-24
13-15 september
11-13 oktober
8-10 november
6-8 december
Med reservation för ev ändringar
Datum för närträffar VT-25
17-19 januari 2025
14-16 februari 2025
14-16 mars 2025
25-27 april 2025
Med reservation för ev ändringar
Bo på skolan vid närträff
Boende på vårt vandrarhem under närträffarna kan bokas i mån av plats. För att få studeranderabatt bokas rummet via bokningsportalen på vår hemsida, där du anger "studerande + din kurs" i rutan "Notering" under Köparens information. Ditt studerandepris 735 kr/natt. (From läsåret 25/26 prishöjning: 785 kr/natt)
Är du studerande här och har bokat genom vår bokningsportal på hemsidan betalar du rummet via din kursfaktura. Rummen kan ta slut, så boka gärna i god tid! Observera att ingen rabatt kan ges om du bokar via Booking.com.
För mer information om priser och rabatt för boende se studerandeekonomi.
Datum för närträffar läsåret 25/26
Med reservation för ändringar.
Datum för närträffar HT-25
12-14 september 2025
17-19 oktober 2025
14-16 november 2025
12-14 december 2025
Med reservation för ev ändringar
Datum för närträffar VT-26
16-18 januari 2026
13-15 februari 2026
13-15 mars 2026
17-19 april 2026
Med reservation för ev ändringar
Kostnader att studera
Som studerande på folkhögskolan betalar du terminsavgift, inkl. avgift för gemensamma aktiviteter, måltider och avgift för förbrukningsmaterial. Läs mer på sidan studerandeekonomi. Det är viktigt att du planerar för din ekonomi under din studietid.
Vadstena med hantverkshistoria
Skickliga hantverkare har satt sin prägel på staden. Knyppling med sina spetsgångare, (immateriellt kulturarv), Kammarduksfabriken som var belägen i slottet och vävde dukar som beundras än idag, de skickliga nunnorna som skapat textilier till omvärldens kyrkor, Märta Måås - Fjetterström en världsberömd textilkonstnär med rötterna i staden. Vadstena har en lång historia av att vara en plats dit konstnärer och hantverkare dras. Ett exempel är Prins Eugen som älskade det mjuka ljuset och slätterna kring Vadstena.
Med bebyggelse från järnåldern
Vadstena och dess omgivningar bär på en gedigen och unik historia. Här finns spår av bebyggelse ända från järnåldern. Idag ser vi bl a Gustav Vasas slott, Bjälbopalatset med dagens Klostermuseum, Heliga Birgittas Klosterkyrka och Vadstena kloster. Trefaldighetsgården som byggdes för mentalvård, granne med Hospitalsmuseet och Mårten Skinnares hus, är idag en del av folkhögskolan. Staden var en anhalt för pilgrimer redan på 1100 -talet och är så än idag. Under kursen tar vi också del av bebyggelsens historia.
Har du frågor och funderingar?
Kontakta
Lotta Rehn, kursledare
Mobil: 076-797 05 10