Sommarkurser 10-13 augusti 2020

Aktuell information

Med anledning av det osäkra läget med Coronaviruset har vi beslutat att skjuta upp sommarkurserna till den 10-13 augusti. Sista anmälnings- och avbokningsdatum för sommarkurserna är flyttat till den 9 juli.

Om situationen tillåter och det är tillräckligt många sökande i respektive kurs så att den blir av, kommer en faktura delas ut i samband med kursstart med 20 dagars betalningsvillkor. Om Vadstena folkhögskola ställer in sommarkursen utgår ingen avgift!


Kurserna börjar den 10 augusti med fika kl 10.00 och avslutas den 13 augusti med fika kl 14.30.

Boende i vandrarhem Plus. Matpaket inkluderar fm-kaffe vid kursstart måndag förmiddag till och med torsdagens em-kaffe vid kursavslut. Däremellan frukost, lunch och kvällsmat. För dig som inte bor på skolan ingår inte frukost. Möjlighet till extranatt i samband med kursstart om du kommer långväga ifrån. Reser ni i sällskap finns även möjlighet till boende i dubbelrum. Resesällskap anges i anmälan.

Sista anmälningsdag: 9 juli. När din anmälan är registrerad skickas en bekräftelse via mail. När anmälningstiden gått ut skickas ett välkomstbrev samt faktura för förskottsbetalning under förutsättning att kursen fått tillräckligt många sökande.

Sista avbokningsdag: 9 juli. Vid avbokning av kursplats senare än den 9 juli debiteras halva avgiften av det alternativ du valt. Vid eventuell sjukfrånvaro medges avdrag om 70% av avgiften mot uppvisande av läkarintyg. Avbokning meddelas skolans expedition, info@vadstenafolkhogskola.se

Vadstena folkhögskola är naturskönt belägen vid Vätterns strand, inbäddad i historiska kloster- och hospitalsomgivningar och med gångavstånd till alla sevärdheter. Från många av skolans lokaler, t ex matsalen har man en fascinerande utsikt över Vättern och dess skiftningar i färg och form. Skolan är känd för sin vällagade och goda mat.

Skrivarkurs - Lust att skriva

Skriver du för skrivbordslådan eller på den stora romanen? Vill du börja på den där berättelsen som ännu inte blivit verklig? Eller tycker du bara att det är roligt att skriva och vill lära dig mer?

Välkommen på skrivarkurs med massor av kreativa övningar som lockar fram lusten och glädjen! Lär dig mer om berättarteknik, gestaltning och dramaturgi, och träffa skrivarvänner att inspireras av. Mellan övningarna får du tips och tricks som får dina texter att bli mer levande och läsvärda. Kursen passar både nya och lite mer vana skrivare.

Max antal platser: 15

Kostnader

Alternativ 1. Kurskostnad, matpaket samt logi i enkelrum: 4550 kr

Alternativ 2. Kurskostnad, matpaket samt logi i dubbelrum 3950 kr

Alternativ 3. Kurskostnad samt matpaket för daggäster 2350 kr


Kursansvarig: Kerstin Önnebo, 072-209 37 89, Inger Lundin, 070-691 33 05

Kontakt & info: Kerstin Önnebo, Inger Lundin

Biodling

Kurs i biodling för dig som är nybörjare. Vi kommer att blanda teori med praktiska moment såväl i lektionssal som i bigården Munkträdgården i Vadstena. Vi tittar på bisamhället, material, bivänliga växter, tillvägagångssätt med slungning av honung och honungens karaktär. Inga skyddskläder behövs och givetvis får du med dig en burk hem efter kursen!

Max antal platser: 20

Kostnader

Alternativ 1. Kurskostnad, matpaket samt logi i enkelrum: 4500 kr

Alternativ 2. Kurskostnad, matpaket samt logi i dubbelrum 3900 kr

Alternativ 3. Kurskostnad samt matpaket för daggäster 2300 kr


Kursansvarig: Jörgen Kalmendal, 070-268 08 86

Kontakt & info: jorgen.kalmendal@vadstenafolkhogskola.se

Vadstena i sommartid

Vadstena är en speciell plats, full av historia och skönhet, charm och fridfullhet.

Känn hur historiens vingslag påverkar oss än idag. Njut av närheten till Vättern och beundra stora sevärdheter som Vadstena klosterkyrka, Sancta Birgitta klostermuseum och Vadstena slott. Utforska småstaden med dess smala gränder, vackra bebyggelse, butiker, konstgallerier och mindre kända pärlor såsom spetsmuséet och hospitalsområdet. Föreläsningar varvas med guidningar, stadsvandringar och möjlighet till egna strövtåg.

En upplevelsekurs för dig som är intresserad av natur, kultur och svensk historia.

Max antal platser: 25

Kostnader

Alternativ 1. Kurskostnad, entréer, matpaket samt logi i enkelrum: 4650 kr

Alternativ 2. Kurskostnad, entréer, matpaket samt logi i dubbelrum 4050 kr

Alternativ 3. Kurskostnad, entréer samt matpaket för daggäster 2450 kr


Kursansvarig: Anita Gustavsson, 0143-15714

Kontakt & info: anita.gustavsson@vadstenafolkhogskola.se

Återbruk i teori och praktik

Lindra din klimatångest och bli målmedveten med vår kurs om yttre och inre hållbarhet. Ett jordklot ska räcka till alla, en kropp ska hålla ett helt liv.Kursen vill inspirera dig att ge skräp en andra chans, att resonera kring insidans behov för att uppleva harmoni och glädje. Vi använder FNs hållbara utvecklingsmål i Agenda 2030, produktmärkningar, praktiska återbrukstekniker, livsfrågor och skratt. Inga förkunskaper krävs.

Max antal platser: 12

Kostnader

Alternativ 1. Kurskostnad, matpaket samt logi i enkelrum: 4400 kr

Alternativ 2. Kurskostnad, matpaket samt logi i dubbelrum 3800 kr

Alternativ 3. Kurskostnad samt matpaket för daggäster 2200 kr


Helena Eriksson, 076-797 05 13

Kontakt & info: helena.eriksson@vadstenafolkhogskola.se

Träslöjd

Få tillgång till Hantverkslinjens slöjdsal under några dagar. Passa på att lära dig enklare möbelrenovering och att slöjda i trä på olika sätt. T ex laga din trasiga stol, tälj köksredskap och dekorera dem med karvsnitt, eller kanske göra en krympburk. Vill du måla eller ytbehandla dina alster så finns det möjlighet till det också.

Max antal platser: 12

Kostnader

Alternativ 1. Kurskostnad, material, matpaket samt logi i enkelrum: 4700 kr

Alternativ 2. Kurskostnad, material, matpaket samt logi i dubbelrum 4100 kr

Alternativ 3. Kurskostnad, material samt matpaket för daggäster 2500 kr


Kontaktperson: Lotta Rehn, 0143-15706

Kontakt & info: lotta.rehn@vadstenafolkhogskola.seKontakt & info: Urban Bäckström, Email

Kursansvarig: Urban Bäckström, 070-3120068

Urban Bäckström, pensionerad bibliotekarie, Vadstenaguide och västgöte som började släktforska 1964

Släktforskning

Varmt välkommen till en nybörjarkurs i släktforskning. Lär dig hitta dina släktingar och få kunskap om det liv de levde. Teori varvad med praktisk forskning på Landsarkivet, stadsvandring utifrån släktforskning. Lär dig hitta rätt i kyrkoböcker och andra arkivalier. Kursen vänder sig även till dig som har kommit en litern bit på väg men som vill veta mer.


Fallstudie 1. Elisabeth Hollman Johanssons släktrötter, vi forskar i den välkända Vadstenabons anor.

Fallstudie 2. Forska i Dina egna anor. För att komma igång måste du utgå från en person, född i Sverige senast 1930-talet. Du måste veta namn, exakta födelsedata och exakt födelseplats (församling)

Fallstudie 3. Inspektor Wallers tragiska död, ett rättsfall från 1791.


Max antal platser: 12

Kostnader

Alternativ 1. Kurskostnad, matpaket samt logi i enkelrum: 4500 kr

Alternativ 2. Kurskostnad, matpaket samt logi i dubbelrum 3900 kr

Alternativ 3. Kurskostnad samt matpaket för daggäster 2300 kr

Detaljsömnad

Kursen vänder sig till dig som har viss sömnadsvana och vill lära dig mer om hur man syr olika detaljer som t ex knäppningar, fickor, kragar. Vi går tillsammans igenom hur de olika detaljerna sys och du får materialsatser med beskrivningar för sömnaden. Materialet är av olika kvalitéer för att få känna på utmaningarna med olika material. De flesta är av återbrukade tyger.

Ta med dig: sax, sy- och knappnålar, sytråd i olika kulörer, måttband och andra ”bra att ha” sybehör som du har. Kursen är förlagd i textillinjens lokaler med tillgång till deras utrustning.

Ett grundpaket av material ingår i kurskostnaden. Vill du göra mer utöver detta tillkommer den materialkostnaden.

Max antal platser: 12

Kostnader

Alternativ 1. Kurskostnad, matpaket samt logi i enkelrum: 4600 kr

Alternativ 2. Kurskostnad, matpaket samt logi i dubbelrum 4000 kr

Alternativ 3. Kurskostnad samt matpaket för daggäster 2400 kr


Kursansvarig: Lotta Rehn, 0143-15706

Kontakt & info: lotta.rehn@vadstenafolkhogskola.se