Textil fördjupning

Efter ett års studier på textillinjen finns möjlighet att söka till en fördjupningskurs omfattande en termin. Eller - Du kanske har erfarenhet sedan tidigare studier och vill fördjupa dig inom något område?

Här får du möjlighet att göra det inom t ex vävning, klädsömnad, knyppling, återbruk eller varför inte broderi?

Kursplanen utformas individuellt vid kursstart efter dina behov och önskemål. Du arbetar självständigt med handledning av textillinjens lärare och fungerar också som mentor för textillinjens studerande.

Tidigare studerande har valt att göra personliga kollektioner av både dam och herrkläder. Likaså har en kollektion med historiska dräkter skapats. Andra teman som varit är heminredning med olika fokus bl a lappteknik, återbruk och metalltrådsbroderi. Flera har använt terminen för att skapa sina kollektioner och portfolios till ansökningar för vidare studier. Andra har ägnat sig helt åt vävningen och ytterligare andra har fördjupat sig i olika hantverkstekniker såsom spånad, tovning och garntekniker. Möjligheterna är många.

Dessa studerande har gått vidare till yrkesutbildningar och konstnärliga utbildningar både inom och utom Sveriges gränser. Flera är nu examinerade designers, skräddare, kostymörer, lärare, modister, textilingenjörer, egenföretagare mm.

Övrigt

Alla studerande på skolan möts en eftermiddag i veckan för att göra en gemensam ”Bildningsresa”. Tillfället ger möjlighet för fler möten över kursgränserna och för att bilda oss i olika frågor. Ämnena som tas upp kan vara dagsaktuella händelser i vår omvärld, lokalt som globalt. Det kan vara föreläsningar eller studiebesök. Det kan vara grupparbeten eller praktiska arbeten i t ex något hantverk.

Heltid, en termin

Undervisningen är kostnadsfri och ger dig rätt till studiestöd från CSN. Du måste betala för kost och vissa andra kringkostnader såsom studiematerial.

Vadstena folkhögskola har ett internat där du som studerande kan välja att bo. Här ingår det även frukost, lunch och kvällsmat.

Vi har löpande antagning till fördjupningsterminen. Kursstarter i januari respektive augusti.

Det är viktigt att du skickar in kopior på betyg, intyg och telefonnummer till en referens (ej släkting eller vän) innan antagningsintervjun.

Kurstarter är vid vår- och hösttermin

Höstterminen: 2018-08-16 - 2018-12-19

Vårterminen: 2019-01-10 - 2019-06-05