Kulturvårdarlinjen

Följ @kulturvardarlinjen

Vill du arbeta med kulturvård och föra kulturarvet vidare?

Då är det här linjen för dig!

Här kombinerar du praktiskt arbete med teoretiska ämnen. Du får känna på olika material och prova på hantverkstekniker i både mjuk och hård slöjd, göra intressanta studiebesök och koppla ihop det med stil- och religionshistoria samt hantverkets utveckling. Lära dig om vård och underhåll av föremål samt materiallära. Du får även tillfälle för praktik på arbetsplatser.

Kulturvårdarlinjen är en ettårig grundutbildning och vänder sig både till dig som har ett allmänt intresse för kulturvård och till dig som har en mer yrkesinriktad målsättning.

Linjen ger dig en bra grund för vidare studier inom kulturvård, på högskolenivå exempelvis Byggnadsantikvarieprogrammet där du kan bli byggnadsantikvarie, kulturmiljöhandläggare, restaureringsarkitekt, bygglovshandläggare eller museipedagog. Ett annat exempel är Föremålsantikvariska programmet för att bli exempelvis föremålsvärderare, kulturarvsanalytiker, stiftsantikvarie, visningsvärd eller museiintendent. Linjen ger dig även en bra grund om du väljer att arbeta till exempel som vaktmästare i kyrkan, med en specialinriktning på kulturarvet kopplat till kyrkan. Som praktiker och byggnadsarbetare har du möjlighet att nischa dig inom byggbranschen med kulturvård.

Du har möjlighet att gå ytterligare ett år hos oss för att fördjupa dig inom ett visst område gällande kulturvård, alltifrån en viss typ av hantverksinriktning, inom projektledning eller inom den administrativa inriktningen med byggnadsdokumentation med mera. Du kommer även ha möjlighet att komma ut på praktik inom den inriktning du väljer.

Teoretiska och praktiska kunskaper får du genom att arbeta både självständigt och i grupp. Under vårterminerna anordnar vi en utställning där vi visar upp vårt arbete. Undervisningen kompletteras med studiebesök, praktik och specialföreläsningar.

All undervisning sker på svenska.

Vadstena och dess omgivningar bär på en gedigen och unik historia. Här finns spår av bebyggelse ända från järnåldern. Idag ser vi bl a Gustav Vasas slott, Bjälbopalatset med dagens Klostermuseum, Heliga Birgittas Klosterkyrka och Vadstena kloster. Trefaldighetsgården som byggdes för mentalvård, granne med Hospitalsmuseet och Mårten Skinnares hus, är idag en del av folkhögskolan. Staden var en anhalt för pilgrimer redan på 1100 -talet och är så än idag.

Skickliga hantverkare inom olika skrån har satt sin prägel på staden. Knyppling med sina spetsgångare, (immateriellt kulturarv), Kammarduksfabriken som var belägen i slottet och vävde dukar som beundras än idag, de skickliga nunnorna som skapat textilier till omvärldens kyrkor, Märta Måås - Fjetterström en världsberömd textilkonstnär med rötterna i staden. Vadstena har en lång historia av att vara en plats dit konstnärer och hantverkare dras. Ett exempel är Prins Eugen som älskade det mjuka ljuset och slätterna kring Vadstena.

Författaren Göran Söderström som skrivit byggnadsvårdsbibeln “600 år i Vadstena”, bor i staden likväl som den internationellt kända glaskonstnären Berit Johansson. Här finns smeder, möbelsnickare, konstgjutare, bildhuggare och byggnadsvårdare och en rad intressanta konstnärer att besöka.

Klosterkyrkan har en stor samling träskulpturer från 1200-talets södra Tyskland, och i Vadstena finns nordens bäst bevarade renässansslott med intressanta möbler från både renässans- och barocktiden.

Skriftlig ansökan - Kulturvårdarlinjen

1 år, heltid, 100%

Undervisningen är kostnadsfri och ger dig rätt till studiestöd från CSN. Du får däremot betala för måltider och vissa andra kringkostnader såsom studiematerial.

Vadstena folkhögskola har ett internat där du som deltagare kan välja att bo. Här ingår det även frukost och lunch.

För att studera på folkhögskola ska du fylla minst 18 år det år studierna påbörjas. Förkunskaper: Fullständiga grundskolebetyg och goda kunskaper i det svenska språket, både i tal och skrift.

2021-08-16 – 2021-12-17

2022-01-17 – 2022-06-10

Saknar du gymnasiebehörighet?

Vi rekommenderar dig som saknar något ämne för att bli klar med en grundläggande behörighet att gå allmän kurs som ett tredje eller första år hos oss.

Ladda ner flyer för utskrift här!

Exempel från kursplanen år 1

• Byggnadshistoria

• Konsthistoria-föremål och design

• Stil och epoker