Kulturvårdarlinjen

Följ @kulturvardarlinjen

Vill du arbeta med kulturvård och
föra kulturarvet vidare?

Då är det här linjen för dig! Kulturvårdarlinjen är en ettårig grundutbildning och vänder sig både till dig som har ett allmänt intresse för kulturvård och till dig som har en mer yrkesinriktad målsättning.

Här kombinerar du praktiskt arbete med teoretiska ämnen. Du får känna på olika material och prova på hantverkstekniker i både mjuk och hård slöjd, göra intressanta studiebesök och koppla ihop det med stil- religion- och konsthistoria samt hantverkets utveckling. Du får lära dig om vård och underhåll av föremål samt materiallära. Du får även lära dig skilja på olika stilar, föremål och dess ursprung samt jobba med projektledning och entreprenörskap. Du får också tillfälle för praktik på arbetsplatser.

Linjen ger dig en bra grund för vidare studier inom kulturvård, på högskolenivå exempelvis Byggnadsantikvarieprogrammet där du kan bli byggnadsantikvarie, kulturmiljöhandläggare, restaureringsarkitekt, bygglovshandläggare eller museipedagog. Ett annat exempel är Föremålsantikvariska programmet för att bli exempelvis föremålsvärderare, kulturarvsanalytiker, stiftsantikvarie, visningsvärd eller museiintendent. Linjen ger dig även en bra grund om du väljer att arbeta till exempel som vaktmästare i kyrkan, med en specialinriktning på kulturarvet kopplat till kyrkan. Som praktiker och byggnadsarbetare har du möjlighet att nischa dig inom byggbranschen med kulturvård.

Du har möjlighet att gå ytterligare ett år hos oss för att fördjupa dig inom ett visst område gällande kulturvård, alltifrån en viss typ av hantverksinriktning, inom projektledning eller inom den administrativa inriktningen med byggnadsdokumentation med mera. Du kommer även ha möjlighet att komma ut på praktik inom den inriktning du väljer.

Teoretiska och praktiska kunskaper får du genom att arbeta både självständigt och i grupp. Under vårterminerna anordnar vi en utställning där vi visar upp vårt arbete. Undervisningen kompletteras med studiebesök, praktik och specialföreläsningar.

All undervisning sker på svenska.

Vadstena och dess omgivningar bär på en gedigen och unik historia. Här finns spår av bebyggelse ända från järnåldern. Idag ser vi bl a Gustav Vasas slott, Bjälbopalatset med dagens Klostermuseum, Heliga Birgittas Klosterkyrka och Vadstena kloster. Trefaldighetsgården som byggdes för mentalvård, granne med Hospitalsmuseet och Mårten Skinnares hus, är idag en del av folkhögskolan. Staden var en anhalt för pilgrimer redan på 1100 -talet och är så än idag.

Skickliga hantverkare inom olika skrån har satt sin prägel på staden. Knyppling med sina spetsgångare, (immateriellt kulturarv), Kammarduksfabriken som var belägen i slottet och vävde dukar som beundras än idag, de skickliga nunnorna som skapat textilier till omvärldens kyrkor, Märta Måås - Fjetterström en världsberömd textilkonstnär med rötterna i staden. Vadstena har en lång historia av att vara en plats dit konstnärer och hantverkare dras. Ett exempel är Prins Eugen som älskade det mjuka ljuset och slätterna kring Vadstena.

Sista ansökningsdatum 6 juni

Max antal platser: 10

Skriftlig ansökan - Kulturvårdarlinjen

1 år, heltid, 100%

Undervisningen är kostnadsfri och ger dig rätt till studiestöd från CSN. Du får däremot betala för måltider och vissa andra kringkostnader såsom studiematerial.

Vadstena folkhögskola har ett internat där du som deltagare kan välja att bo. Här ingår det även frukost och lunch.

För att studera på folkhögskola ska du fylla minst 18 år det år studierna påbörjas. Förkunskaper: Fullständiga grundskolebetyg och goda kunskaper i det svenska språket, både i tal och skrift.

2022-01-17 – 2022-06-10

Saknar du gymnasiebehörighet?

Vi rekommenderar dig som saknar något ämne för att bli klar med en grundläggande behörighet att gå allmän kurs som ett tredje eller första år hos oss.

Ladda ner flyer för utskrift här!

Exempel från kursplanen

• Byggnadshistoria

• Juridik-Kyrkoordningen, Kulturmiljölagen, Dokumentation

• Restaurering

• Föremålens material och tekniker i ex trä, sten, glas , smide, textilvård

• Projektledning

• Studiebesök och praktik

Ytterligare teoretiska kurser

• Stilhistoria

• Hantverkets utveckling

• Entreprenörskap

• Stil och epoker

• Konsthistoria - föremål och design

Att studera hos oss

På Vadstena folkhögskola deltar deltagarna i kursövergripande verksamhet med inriktning på demokrati, kultur och bildning. Där ingår även utvecklingssamtal/ mentorssamtal med
varje deltagare. Det finns också möjlighet för den som vill till studie- och yrkesvägledning. Skolans policy är att deltagarna skall vara drogfria och att de har varit drogfria minst ett år innan studierna påbörjas. Här på Vadstena folkhögskola sätter vi stort värde på måltiden som samlingspunkt för ökad gemenskap. L
ärande sker hela tiden och alla människor är på så vis med och bidrar till det. Det är en viktig del i folkbildningen! Det är därför inte möjligt att välja bort maten utan maten ingår i paketet då du väljer att studera hos oss. Vi satsar mycket på att erbjuda bra mat i en trevlig miljö som är lagad från grunden och av så mycket närodlade och svenska råvaror som möjligt.

Internat

Vadstena folkhögskola erbjuder studerande på folkhögskolan att bo på skolans internat. Att bo på internatet innebär att du som studerande bor i ett enkelrum med egen dusch/wc samt äter måltider (frukost, lunch, för- och eftermiddagskaffe fem dagar i veckan samt kvällsmat måndag, tisdag och onsdag) i skolans matsal. På internatet har du tillsammans med de andra internatboende tillgång till tvättmaskin och torktumlare samt kök.

Lotta Rehn, kursledare

lotta.rehn@vadstenafolkhogskola.se