Kulturvårdarlinjen - Distans
Kulturvårdarlinjen är en ettårig utbildning på halvfart som vänder sig till dig som redan idag arbetar inom kyrkan, som anställd eller förtroendevald eller till dig som har ett starkt intresse av kulturvård.
I kreativ, lugn och vacker miljö med tillgång till textillinjens och hantverkslinjens lokaler och utrustning varvar vi teori och praktik, kunskaper och färdigheter. Du ökar dina kunskaper inom kyrkohistoria, den textila kulturskatten, folkkonstens framväxt, kulturträdgårdar, trädgårdsskötsel utifrån ett kulturvårdarperspektiv, stilhistoria, projektledning och kulturmiljölagen. Praktiskt kommer du att prova på olika hantverkstekniker och lära känna materialet, vård av textil, spetsar, linberedning, träådring, glas och sten, bildhuggeri, förgyllning, trädgårdsplanering och trädgårdsskötsel. Undervisningen sker på svenska.
Vid 8 tillfällen (s k närträffar) möts vi på skolan för gemensamma studier. Närträffarna börjar med lunch (frivillig) fredag kl.12 och avslutas söndag kl. 15. Mellan träffarna studerar du på egen hand och arbetar tillsammans med dina
kurskamrater och lärare digitalt. Efter avslutad kurs har du en ökad förståelse för kulturvård och kulturarvet i nutid och inom historien och kyrkohistorien. Du har praktiska färdigheter för olika hantverk och trädgårdsskötsel utifrån ett kulturvårdarperspektiv och har även genomgått en projektledarutbildning.
Vadstena och dess omgivningar bär på en gedigen och unik historia. Här finns spår av bebyggelse ända från järnåldern. Idag ser vi bl a Gustav Vasas slott, Bjälbopalatset med dagens Klostermuseum, Heliga Birgittas Klosterkyrka och Vadstena kloster. Trefaldighetsgården som byggdes för mentalvård, granne med Hospitalsmuseet och Mårten Skinnares hus, är idag en del av folkhögskolan. Staden var en anhalt för pilgrimer redan på 1100 -talet och är så än idag.
Skickliga hantverkare inom olika skrån har satt sin prägel på staden. Knyppling med sina spetsgångare, (immateriellt kulturarv), Kammarduksfabriken som var belägen i slottet och vävde dukar som beundras än idag, de skickliga nunnorna som skapat textilier till omvärldens kyrkor, Märta Måås - Fjetterström en världsberömd textilkonstnär med rötterna i staden. Vadstena har en lång historia av att vara en plats dit konstnärer och hantverkare dras. Ett exempel är Prins Eugen som älskade det mjuka ljuset och slätterna kring Vadstena.
Sista ansökningsdatum 6 juni
Vi ser helst att du ansöker digitalt via SchoolSoft för att underlätta vår hantering. I annat fall, använd länk nedan för att skriva ut en blankett.
Skriftlig ansökan - Kulturvårdarlinjen Distans
Ansökan och antagningsprocess
Här kan du läsa om ansökan- och antagningsprocessen
Studietakt
Distanskurs (50% studietakt)
CSN
Du har rätt till studiemedel hos CSN.
Kursnivå: Gymnasienivå.
Info om CSN & folkhögskola-Klicka här!
Kostnader
Undervisningen är kostnadsfri men viss materialkostnad kan tillkomma. Det tillkommer en kursavgift (600 kr) för nyckeltagg, olycksfallsförsäkring, allmän service m.m som vi fakturerar i samband med kursstart.
Måltider ingår ej. Möjlighet finns att äta lunch fredagar.
Se mer info under Studerandeekonomi
Antagning
För att studera på folkhögskola ska du fylla minst 18 år det år studierna påbörjas. Förkunskaper: Fullständiga grundskolebetyg och goda kunskaper i det svenska språket, både i tal och skrift.
Terminstider
2022-08-17 – 2022-12-20
2023-01-12 – 2023-06-07
Saknar du gymnasiebehörighet?
Vi rekommenderar dig som saknar något ämne för att bli klar med en grundläggande behörighet att gå allmän kurs som ett tredje eller första år hos oss.
Datum för närträffar med kursstart HT-2022
16-18 september
14-16 oktober
11-13 november
9-11 december
20-22 januari 2023
17-19 februari 2023
17-19 mars 2023
21-23 april 2023
Med reservation för ev ändringar
Exempel från kursplanen
Byggnadshistoria
Juridik-Kyrkoordningen, Kulturmiljölagen, Dokumentation
Restaurering
Föremålens material och tekniker i ex trä, sten, glas , smide, textilvård
Projektledning
Studiebesök och praktik
Ytterligare teoretiska kurser
Konsthistoria-föremål och design
Stil och epoker
Stilhistoria
Hantverkets utveckling
Entreprenörskap
Har du frågor och funderingar?
Kontakta
Lotta Rehn, kursledare
Mobil: 076-797 05 10