Kulturvårdarlinjen - Distans

För dig som vill arbeta med kulturvård och föra kulturarv vidare

Följ @kulturvardarlinjen

Kulturvårdarlinjen är en ettårig utbildning på halvfart som vänder sig till dig som redan idag arbetar inom kyrkan, som anställd eller förtroendevald eller till dig som har ett starkt intresse av kulturvård.

I kreativ, lugn och vacker miljö varvar vi teori och praktik, kunskaper och färdigheter. Du ökar dina kunskaper inom kyrkohistoria, den textila kulturskatten, folkkonstens framväxt, kulturträdgårdar, trädgårdsskötsel utifrån ett kulturvårdarperspektiv, stilhistoria, projektledning och kulturmiljölagen. Praktiskt kommer du att prova på olika hantverkstekniker och lära känna materialet, vård av textil, spetsar, linberedning, träådring, glas och sten, bildhuggeri, förgyllning, trädgårdsplanering och trädgårdsskötsel. Undervisningen sker på svenska.

Vid 8 tillfällen (s k närträffar) möts vi på skolan för gemensamma studier. Närträffarna börjar med lunch (frivillig) fredag kl.12 och avslutas söndag kl. 15. Mellan träffarna studerar du på egen hand och arbetar tillsammans med dina

kurskamrater och lärare digitalt. Efter avslutad kurs har du en ökad förståelse för kulturvård och kulturarvet i nutid och inom historien och kyrkohistorien. Du har praktiska färdigheter för olika hantverk och trädgårdsskötsel utifrån ett kulturvårdarperspektiv och har även genomgått en projektledarutbildning.

Vadstena och dess omgivningar bär på en gedigen och unik historia. Här finns spår av bebyggelse ända från järnåldern. Idag ser vi bl a Gustav Vasas slott, Bjälbopalatset med dagens Klostermuseum, Heliga Birgittas Klosterkyrka och Vadstena kloster. Trefaldighetsgården som byggdes för mentalvård, granne med Hospitalsmuseet och Mårten Skinnares hus, är idag en del av folkhögskolan. Staden var en anhalt för pilgrimer redan på 1100 -talet och är så än idag.

Skickliga hantverkare inom olika skrån har satt sin prägel på staden. Knyppling med sina spetsgångare, (immateriellt kulturarv), Kammarduksfabriken som var belägen i slottet och vävde dukar som beundras än idag, de skickliga nunnorna som skapat textilier till omvärldens kyrkor, Märta Måås - Fjetterström en världsberömd textilkonstnär med rötterna i staden. Vadstena har en lång historia av att vara en plats dit konstnärer och hantverkare dras. Ett exempel är Prins Eugen som älskade det mjuka ljuset och slätterna kring Vadstena.

Nästa kursstart: Augusti 2023

Ansökningsperiod

Ansökan till kursstart hösttermin (augusti):

Öppnas sista veckan i november.

Sista ansökningsdag 31 mars.

Ansökan och antagningsprocessen

50% studietakt
Distanskurs med närträffar (för datum se nedan)

Undervisningen är kostnadsfri men viss materialkostnad kan tillkomma. Det tillkommer en kursavgift (600 kr) för nyckeltagg, olycksfallsförsäkring, allmän service m.m som vi fakturerar i samband med kursstart.

Måltider ingår ej. Möjlighet finns att äta lunch fredagar.

För att studera på folkhögskola ska du fylla minst 18 år det år studierna påbörjas. Förkunskaper: Fullständiga grundskolebetyg och goda kunskaper i det svenska språket, både i tal och skrift.

Saknar du gymnasiebehörighet?

Vi rekommenderar dig som saknar något ämne för att bli klar med en grundläggande behörighet att gå allmän kurs som ett tredje eller första år hos oss.

Datum för närträffar med kursstart HT-2022

16-18 september

14-16 oktober

11-13 november