Kriminalvårdarlinjen
Förberedande utbildning för dig med intresse av att arbeta inom Kriminalvården!
Vill du arbeta inom Kriminalvården? Öka dina chanser att bli erbjuden en tjänst genom vår kurs!
Kriminalvårdarlinjen är en ettårig kurs för dig som är intresserad av eller funderar på att arbeta inom Kriminalvården eller andra slutna institutioner. Kursen är en förberedande utbildning och ersätter inte den utbildning Kriminalvården erbjuder. Denna kurs garanterar inte en anställning inom kriminalvården, men den förbättrar möjligheterna genom att du får ökade kunskaper inom olika relevanta områden. Utbildningen kompletterar Kriminalvårdens egen internutbildning och ger dig en bred bas inom det beteendevetenskapliga fältet.
Dina personliga egenskaper är viktiga. Kriminalvården söker dig som är trygg och stabil, har ett gott omdöme och självinsikt. Det är också viktigt att du har en god kommunikationsförmåga, kan samarbeta och har integritet.
Läs mer om hur det är att arbeta i Kriminalvården här.
Kursens mål
Att ge deltagaren grundkunskaper för att i sin blivande yrkesroll arbeta lösningsfokuserat och på ett socialt hållbart sätt där samspelet mellan individer står i centrum.
Kursinnehåll
Under utbildningen kommer du att genomgå både teoretiskt och praktiskt lärande inom flera relevanta kunskapsområden till exempel;
Kriminologi och Kriminalvård
Avvikande beteende/kriminellt beteende; dess orsaker, omständigheter, samband och följder samt samhällets reaktioner på brott och brottsförebyggande arbete. Olika teorier bakom brottslighet och forskning kring kriminellt beteende. Juridisk kännedom.
Beteendevetenskap
Kunskap om olika samtalsmetoder och dess användning, tillämpa gruppdynamiska teorier på grupper och sammanhang. Vi lär oss om mänskligt beteende ur olika aspekter.
Psykologi
Människans utveckling från vagga till grav, olika psykologiska synsätt, olika utvecklingsavvikelser. Socialpsykologi tar upp interaktion mellan människor, socialisation och lyfter normer och det normala beteendets utgångspunkter.
Samsjuklighet, missbruk och trauma
Att få förståelse och bemöta personer med problemskapande beteende, riskbruk och beroende samt NPF diagnoser.
Hälsans pedagogik
Människors hälsa och olika former av hälsofrämjande arbete
Yrkesetik
Förutsättningar för yrkesetiskt tänkande och handlande, den etiska dimensionen i uppdraget på anstalt
Lågaffektivt bemötande
Anpassat bemötande med metoden Lågaffektivt bemötande, sociala färdigheter i socialt samspel
Antagningsvillkor
För att studera på folkhögskola ska du fylla minst 18 år det år studierna påbörjas.
Du ska ha slutbetyg från gymnasiet eller motsvarande.
Du ska ha varit drogfri i minst ett år.
Du ska ha en personlig mognad och stabilitet.
Du ska ha goda kunskaper i svenska språket i tal och skrift.
Du bör inte finnas i misstanke/belastningsregistret.
Urvalskriterier
Hur väljer skolan vilka som får plats?
Bland de som söker till kursen gör vi ett urval bland de som uppfyller skolans gemensamma antagningskrav. På kursen tar skolan hänsyn till följande punkter i det urval som sker om vilka som får plats:
Lämplighet för utbildningen.
Möjlighet att kunna tillgodogöra sig utbildningen.
Bedöms kunna ta det personliga ansvar som krävs för att utvecklas och studera tillsammans med andra.
Har behov av det sammanhang och den pedagogik som folkhögskolan erbjuder samt möjligheten för skolan att kunna tillmötesgå eventuella stödbehov.
Intresse av att arbeta i Kriminalvården och bedömd anställningsbarhet.
En samlad helhetsbedömning av dessa kriterier ligger sedan till grund för antagning eller avslag.
Att studera hos oss
På Vadstena folkhögskola deltar deltagarna i kursövergripande verksamhet med inriktning på demokrati, kultur och bildning. Där ingår även utvecklingssamtal/ mentorssamtal med varje deltagare. Det finns också möjlighet för den som vill till studie- och yrkesvägledning. Skolans policy är att deltagarna skall vara drogfria och att de har varit drogfria minst ett år innan studierna påbörjas.
Här på Vadstena folkhögskola sätter vi stort värde på måltiden som samlingspunkt för ökad gemenskap. Lärande sker hela tiden och alla människor är på så vis med och bidrar till det. Det är en viktig del i folkbildningen! Det är därför inte möjligt att välja bort maten utan maten ingår i paketet då du väljer att studera hos oss. Vi satsar mycket på att erbjuda bra mat i en trevlig miljö som är lagad från grunden och av så mycket närodlade och svenska råvaror som möjligt.
Internat
Vadstena folkhögskola erbjuder studerande på folkhögskolan att bo på skolans internat. Att bo på internatet innebär att du som studerande bor i ett enkelrum med egen dusch/wc samt äter måltider (frukost, lunch, för- och eftermiddagskaffe fem dagar i veckan samt kvällsmat måndag, tisdag och onsdag) i skolans matsal. På internatet har du tillsammans med de andra internatboende tillgång till tvättmaskin och torktumlare samt kök.
Sista ansökningsdatum 7/8.
Ansökan inkommen juni, juli, augusti besvaras 9/8.
Vi ser helst att du ansöker digitalt via SchoolSoft för att underlätta vår hantering. I annat fall, använd länk nedan för att skriva ut en blankett.
Skriftlig ansökan - Kriminalvårdarlinjen
Ansökan och antagningsprocess
Här kan du läsa om ansökan- och antagningsprocessen
Studietakt
1 år, heltid, 100%
Gymnasienivå
CSN
Du har rätt till studiemedel hos CSN.
Kursnivå: Gymnasienivå.
Info om CSN & folkhögskola-Klicka här!
Kostnader
Undervisningen är kostnadsfri och ger dig rätt till studiestöd från CSN. Som studerande på folkhögskolan betalar du en materialavgift den består av omkostnader för material och undervisningsmaterial. Du betalar även en avgift för måltider och andra deltagaraktiviteter.
Kostnad för kurslitteratur tillkommer. Du ansvarar själv för att inhandla din kurslitteratur, där kurslitteratur finns.
Se mer info under Studerandeekonomi
Terminstider
2022-01-17 – 2022-06-10
2022-08-17 – 2022-12-20
2023-01-12 – 2023-06-07
"Jag tycker att det låter väldigt bra med en sådan här utbildning hos er. (...) Om man också får möjligheten att läsa in gymnasiekompetens och samtidigt läsa ämnen som passar för kriminalvårdsarbete skulle det verkligen möjliggöra för en framtida anställning och förhoppningsvis intresse för yrket. Sen passar grunderna även bra för flera andra arbeten med unga och vuxna med den här typen av behov. "
Malin Isaksson, senior handläggare, HR-avdelningen, Kriminalvårdens huvudkontor
Har du frågor och funderingar?
Kontakta
Anna Maja Stenson, kursledare
Mobil: 076-797 05 01