Kriminalvårdarlinjen

Förberedande utbildning för anställning inom kriminalvården

Kan du tänka dig arbeta inom Kriminalvården? Öka dina chanser att bli erbjuden en tjänst genom vår kurs!

Denna kurs garanterar inte en anställning inom kriminalvården, men den ökar chanserna genom ökade kunskaper inom olika relevanta områden, ev gymnasiebehörigheter, gästföreläsare, studiebesök och praktik.

Kursens mål

Att ge deltagaren grundkunskaper för att i sin yrkesroll arbeta lösningsfokuserat och på ett socialt hållbart sätt där samspelet mellan individer står i centrum.

Ämnen

Samhällsorientering och juridik

Demokrati, mänskliga rättigheter, nationella minoriteter, samt politiska ideologier, utvecklingen av Sveriges välfärd historiskt, samhällsutvecklingens påverkan och lagstiftning samt processen bakom lagstiftning

Kriminologi

Avvikande beteende/kriminellt beteende; dess orsaker, omständigheter, samband och följder samt samhällets reaktioner på brott och brottsförebyggande arbete

Beteendevetenskap

Kunskap om olika samtalsmetoder och dess användning, tillämpa gruppdynamiska teorier på grupper och sammanhang

Psykologi och Psykiatri

Människans utveckling från vagga till grav, olika psykologiska synsätt, olika utvecklingsavvikelser

Samsjuklighet och missbruk

Att bemöta personer med missbruksproblematik, riskbruk och beroende

Hälsans pedagogik

Människors hälsa och om olika former av hälsofrämjande arbete

Yrkesetik

Förutsättningar för yrkesetiskt tänkande och handlande, den etiska dimensionen i uppdraget på anstalt

Lågaffektivt bemötande

Anpassat bemötande med metoden Lågaffektivt bemötande, sociala färdigheter i socialt samspel

Saknar du gymnasiebehörighet?

För att bli anställningsbar inom kriminalvården så behöver du fullständig gymnasiekompetens i form av slutbetyg eller gymnasieexamen. Vi erbjuder dig som saknar något ämne för att bli klar med en grundläggande behörighet att läsa in detta under ditt år hos oss. Observera att kriminalvården även kräver arbetslivserfarenhet för att få anställning hos dem.

Maria Brolinson, kursansvarig

maria.brolinson@vadstenafolkhogskola.se

Skriftlig ansökan - Kriminalvårdarlinjen

1 år, heltid, 100%

Gymnasienivå

Utbildningen sker ej på distans

Undervisningen är kostnadsfri och ger dig rätt till studiestöd från CSN. Du får däremot betala för måltider och vissa andra kringkostnader såsom studiematerial.

Vadstena folkhögskola har ett internat där du som deltagare kan välja att bo. Här ingår det även frukost och lunch.

2021-08-18 – 2021-12-17

2022-01-17 – 2022-06-10

Foto: Copyright, Kriminalvården

"Jag tycker att det låter väldigt bra med en sådan här utbildning hos er. (...) Om man också får möjligheten att läsa in gymnasiekompetens och samtidigt läsa ämnen som passar för kriminalvårdsarbete skulle det verkligen möjliggöra för en framtida anställning och förhoppningsvis intresse för yrket. Sen passar grunderna även bra för flera andra arbeten med unga och vuxna med den här typen av behov. "