Hållbar utveckling är en helt ny kurs för omställning till ekologisk, etisk och ekonomisk hållbarhet och utveckling enligt de globala målen Agenda 2030, som antogs av FN 2015.

Vår Återbildningsbutik är navet I kursen Där jobbar vi med, praktiskt hantverk, kreativa tankar och metoder, ekonomiska modeller, kretslopp och materiallära. Den är ett fönster mot samhället och ger inspirerande möten mellan människor. Kursen är ettårig och består av två delkurser som kompletterar varandra. Du kan påbörja dina studier på höst- eller vårterminen och läsa en eller två terminer.

Kursen ger dig handlingsberedskap och verktyg för inre och yttre hållbarhet som individ samt praktiska och teoretiska strategier för hur du själv kan medverka till en utvecklande och stärkande omställning i samhället. Du kan erhålla behörighet i Naturkunskap 1b.

Övrigt

Alla studerande på skolan möts en eftermiddag i veckan för att göra en gemensam ”Bildningsresa”. Tillfället ger möjlighet för fler möten över kursgränserna och för att bilda oss i olika frågor. Ämnena som tas upp kan vara dagsaktuella händelser i vår omvärld, lokalt som globalt. Det kan vara föreläsningar eller studiebesök. Det kan vara grupparbeten eller praktiska arbeten i t ex något hantverk.

Etisk, Ekologisk och Ekonomisk Hållbarhet

Med 17 miljömål mot morgondagen

Det är ett faktum att miljömålen förutsätter omställningar. ”Vi är den sista generationen som har möjlighet att bekämpa klimatförändringarna ”, säger FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon. Det må låta tungt och krävande men, det som är till nytta och glädje för naturen och djuren är också till nytta och glädje för dig personligen. Detta vill vi ta fasta på i vår 1-åriga kurs som består av två delkurser som kompletterar varandra. Du kan välja att påbörja dina studier höst- eller vårtermin och om du vill läsa en eller två terminer.

Kursens mål

• Att ge handlingsberedskap och verktyg för inre och yttre hållbarhet som individ
  • Att spåra forskningsfronten inom omställningsfrågor
  • Att ge praktiska och teoretiska strategier för hur du själv kan medverka till en utvecklande och stärkande omställning i samhället

Vi riktar oss till dig som vill

• förkovra dig inom miljö- och kretsloppstänkande
  • hitta ny värdegrund för ekonomi, materiella ting och dig själv som individ
  • driva miljöfrågor i samhället och identifiera konkreta omställningsbehov som opinionsbildare
  • förbereda dig för miljöstudier på högskola/universitet(vi kan ge behörighet i Nk 1 och 2)
  • Söka visioner och lösningar för ett nytt och hållbart samhälle

Vi har löpande antagning till kursen. Kursstarter i januari respektive augusti.

Heltid

Undervisningen är kostnadsfri och ger dig rätt till studiestöd från CSN. Du måste betala för kost och vissa andra kringkostnader såsom studiematerial.

Vadstena folkhögskola har ett internat där du som studerande kan välja att bo. Här ingår det även frukost, lunch och kvällsmat.

Vi har löpande antagning till kursen. Kursstarter i januari respektive augusti.

Det är viktigt att du skickar in kopior på betyg, intyg och telefonnummer till en referens (ej släkting eller vän) innan antagningsintervjun.

Kurstarter är vid vår- och hösttermin

Höstterminen: 2018-08-16 - 2018-12-19

Vårterminen: 2019-01-10 - 2019-06-05

Höstterminsfokus på inre hållbarhet

• Människokroppen: Mat, hälsa, såväl fysisk som psykisk Rosiga kinder eller askgrå hy, pralinaskens lockelse och abstinensens dy.
  • Indikatorer som visar hur vi mår. Parametrar som påverkar hur vi mår.
  • Världsbild, människosyn och natursyn Hur ser vi människor på varandra och naturen?
  • Livsstil: värderingar om nu, sen och nästa generation Styrs våra vardagsvärderingar och val av vår världsbild?
  • Tänk lösningar. Verktyg för kreativt tänkande. Problem är vägen till utvecklingen. Det var inte bättre förr! Vilka erfarenheter finns, bra som dåliga, att lära av?
  • Cirkulärt mode. Mekanismer bakom mode och trendsvängningar i sociala medier, reklam, politik… Haute coture och KB-biff möter klädbibliotek och gröna påsen.

Vårterminsfokus

• Kretslopp på alla nivåer Från skogsglänta till universum. Våra liv är en osannolikhet vi är skyldiga att värdesätta.
  • Miljöhistoria, människans inverkan på miljön genom historien De lugna lägereldarnas flammor växer till energislukande bolmande miljömonster.
  • Aktuell miljökunskap, synen på global resursfördelning ”En tvättmaskin till alla” säger Hans Rosling, Vad är lagom? Vad är rättvist?
  • Livsstil. Aktiva val och vanor När gör vi dem? Hur kan vi bli mer medvetna om dem? Gör de lokal global skillnad?
  • Framtidens energi, matproduktion och transporter Vem eller vad ska avgöra och tillgodose våra gemensamma grundläggande behov globalt?
  • Klimatförändringen. 2-gradersmålet! Al Gore och Leonardo Di Caprio. Hur kan vi vanliga människor utnyttja deras engagemang till fullo?

Pågående över läsåret

1. Miljömålen i praktiken på olika nivåer. Från individuella till globala.

2. Finns det rättvisa i världen? Hur skulle den se ut? Vems rättvisa?

3. Cirkulär ekonomi:

• Produkter och tjänster i kretslopp
  • Ekonomiska modeller
  • Entreprenörskap. (Vi lär oss praktiskt i vår återbruksbutik)

4. Vi söker vägar till praktiskt återbruk via teori inom

• Materiallära
  • Design
  • Textil- och konsthistoria
  • Konstruktionslära i hårda och mjuka hantverk, gyllene snittet
  • Färglära.

5. Praktiskt återbruk. En heldag i veckan.

En klocka får ny funktion som brickbord. Gamla grytlappar blir färgglada vimplar. Mormors små spetsdukar blir söta änglar. Tomma konservburkar blir allt från krukor till lampskärmar.

6. Nedslag i verkligheten

Teaterbesök, utställningar, studiebesök mm efter utbud och intresse

Helena Eriksson

helena.eriksson@vadstenafolkhogskola.se