Guide
Guide – med Vadstena som utgångspunkt
En bred guideutbildning där kunskapen kan appliceras även på andra orter.
Genom ett nära samarbete med flera aktörer i västra Östergötland har vi möjlighet att studera olika guidemiljöer, så som industriarv, författarhem, kyrkor, kloster, slott, muséer, konstutställningar, fornlämningar, natur- och stadsmiljöer m m.
Guideyrket är mångfacetterat – men hur gör man egentligen? Du får lära dig att söka fakta och att utifrån ett material bedöma, intressegradera och gallra. Att sätta ihop guidningar utifrån olika förhållanden – längre eller komprimerade guidningar, inomhus eller utomhus i t ex stadsmiljö men även i buss. Att anpassa guidningar efter typ av grupp – vuxna, barn, utländska grupper, konferensgäster etc. och att guida med tolk.
Vid 9 tillfällen (s k närträffar) möts deltagarna på skolan för gemensamma samtal och studier, föreläsningar och praktiska övningar. Närträffarna börjar med lunch (frivillig) fredag kl 12 och avslutas söndag kl 16. Där emellan studerar du på egen hand och arbetar tillsammans med dina kurskamrater och lärare digitalt. Räkna med att studierna tar ca 20 timmar per vecka i anspråk, beroende på studiebakgrund.
Kursen genomförs i samarbete med Vadstena guideförening.
Efter kursens slut finns möjlighet att auktoriseras till Sveguide som innebär att man kvalitetssäkras och får ett yrkesbevis.
Urval ur kursinnehållet
Arkeologi i västra Östergötland
Arkiv och historiska källor
Att guida svåra kulturarv
Att sammanställa och genomföra en guidning
Entreprenörskap och företagande
Guideteknik med praktiska övningar
Konst- och stilhistoria med arkitektur
Kroppsspråk
Kyrkohistoria
Levandegöra historia – dramaguidning och storytelling
Mikrofonteknik och akustikövningar
Muntliga och skriftliga redovisningar av distansuppgifter
Möjlighet att auktoriseras som guide
Naturkunskap
Reseplanering
Röst- och talvård
Samhällskunskap
Studiebesök
Svensk historia med fokus på västra Östergötland
Textil- och dräkthistoria
Värdskap
"Jag har sett fram emot de veckoslut vi har haft kurs och det har kursledningen bidragit till samt de andra kursdeltagarna. Övningar kursdeltagare har gjort tillsammans har varit extra roliga. Det känns också bra att det ses som en stor merit att man har gått guidekursen t.ex. när man söker jobb som guide i Motala och på Vadstena slott."
Bo Olsson, Vadstena
Ansökan är stängd!
Vi ser helst att du ansöker digitalt via SchoolSoft för att underlätta vår hantering. I annat fall, använd länk nedan för att skriva ut en blankett.
Skriftlig ansökan - Guide
Studietakt
Distanskurs med närträffar (50% studietakt)
För att studera på folkhögskola ska du fylla minst 18 år det år studierna påbörjas.
CSN
Du har rätt till studiemedel hos CSN.
Kursnivå: Gymnasienivå.
Info om CSN & folkhögskola-Klicka här!
Kostnader
Undervisningen är kostnadsfri och ger dig rätt till studiestöd från CSN men kurslitteratur, studieresor, entréavgifter, material, ev. certifiering m. m. betalas av kursdeltagare. Det tillkommer en kursavgift (600 kr) för nyckeltagg, olycksfallsförsäkring, allmän service m.m som vi fakturerar i samband med kursstart.
Måltider ingår ej. Möjlighet finns att äta lunch fredagar.
Antagning
Du ska ha fyllt 18 år och ha ett historieintresse samt erfarenhet av servicearbete. Språkkunskaper utöver svenska och engelska är en merit.
En del kursuppgifter genomförs på engelska.
Svenska och engelska är ett krav vid ev certifiering.
Du kommer att kallas till antagningsintervju i grupp.
Kursen har 20 platser.
Att bo och studera hos oss
Bokning av rum i mån av plats hänvisas till vår onlinebokning. Klicka på knappen !
Vid frågor kring boendet kontakta Bokningen
Terminstider
2021-01-11 – 2021-06-04
2021-08-16 – 2021-12-17
2022-01-10 – 2022-06-03
Närträffar med kursstart vecka 38 - 2020
22-24 jan 2021
19-21 febr 2021
5-7 mars 2021 (Tidigare 13-15 nov 2020)
26-28 mars 2021
23-25 april 2021
21-23 maj 2021
18-20 juni 2021 (Tidigare 11-13 dec 2020)
3 juli Möjlighet till auktorisation
Med reservation för ev ändringar
"Jag valde utbildningen för att bli kunskapsauktoriserad på orten. Eftersom jag arbetat som guide i mer än 35 år i Stockholm och utbildat guider var jag bara ute efter områdeskunskapen och auktorisationen lokalt - trodde jag ! Men jag fick en fantastisk återutbildning i yrket guide. Jag blev uppmärksammad på vad jag kunde förbättra och vi fick alla möjlighet till en riktig auktorisation i yrket. Sedan kan du göra ett bra jobb var du än befinner dig - och bara komplettera med lokala kunskaper!" Rune, Vadstena
"Guideutbildningen var en av de mest givande och inspirerande kurser jag har varit med om under mitt arbetsliv och kompletterar väl mitt läraryrke. Tack så mycket för att ni har ordnat det i Vadstena." Galina, Gävle
"Möten med nya härliga människor, intressanta ämnen, spännande föreläsare, vidgade vyer. Inspiration till att läsa mera och gräva djupare i historien, allmänbildande, tagit ett kliv ytterligare i mitt liv. " Lena, Vikbolandet
Har du frågor och funderingar?
Kontakta
Anita Gustavsson, linjeansvarig
Telefon: 0143-157 14