Guide – med Vadstena som utgångspunkt

En bred guideutbildning där kunskapen kan appliceras även på andra orter.

Genom ett nära samarbete med flera aktörer i västra Östergötland har vi möjlighet att studera olika guidemiljöer, så som industriarv, författarhem, kyrkor, kloster, slott, muséer, konstutställningar, fornlämningar, natur- och stadsmiljöer m m.

Guideyrket är mångfacetterat – men hur gör man egentligen? Du får lära dig att söka fakta och få kunskap, att utifrån ett material bedöma, intressegradera och gallra. Att sätta ihop guidningar utifrån olika tidsaspekter och förhållanden – längre eller komprimerade guidningar, inomhus eller utomhus i t ex stadsmiljö men även i buss. Att anpassa guidningar efter typ av grupp – vuxna, barn, utländska grupper, konferensgäster etc. och att guida med tolk.

Vid 9 tillfällen (s k närträffar) möts deltagarna på skolan för gemensamma samtal och studier. Närträffarna börjar med lunch (frivillig) fredag kl 12 och avslutas söndag kl 16. Där emellan studerar du på egen hand och arbetar tillsammans med dina kurskamrater och lärare digitalt. Räkna med att studierna tar ca 20 timmar per vecka i anspråk.

Kursen genomförs i samarbete med Vadstena guideförening.

Urval ur kursinnehållet

• Arkeologi i västra Östergötland
  • Arkiv och historiska källor
  • Att guida svåra kulturarv
  • Att sammanställa och genomföra en guidning
  • Entreprenörskap och företagande
  • Guideteknik med praktiska övningar
  • Historiska källor
  • Konst- och stilhistoria med arkitektur
  • Kroppsspråk
  • Kunskap om västra Östergötland – Mjölby, Motala, Vadstena och Ödeshögs kommuner
  • Kvalitetssäkring
  • Kyrkohistoria
  • Levandegöra historia – dramaguidning och storytelling
  • Mikrofonteknik och akustikövningar
  • Muntliga och skriftliga redovisningar av distansuppgifter
  • Möjlighet att certifieras som guide
  • Naturkunskap
  • Reseplanering
  • Röst- och talvård
  • Samhällskunskap
  • Studiebesök
  • Svensk historia med fokus på västra Östergötland
  • Textil- och dräkthistoria
  • Värdskap

Distanskurs (50% studietakt)

För att studera på folkhögskola ska du fylla minst 18 år det år studierna påbörjas

Undervisningen är kostnadsfri och ger dig rätt till studiestöd från CSN men kurslitteratur, studieresor, material, ev. certifiering m. m. betalas av kursdeltagare. För mer info om kostnad för kurslitteratur, kontakta kursansvarig. Dessutom tillkommer en terminsavgift (2 x 300 kr) för nyckeltagg, olycksfallsförsäkring, allmän service m.m.

Du ska ha fyllt 18 år och ha ett historieintresse samt erfarenhet av servicearbete. Språkkunskaper utöver svenska och engelska är en merit.

En del kursuppgifter genomförs på engelska.

Svenska och engelska är ett krav vid ev certifiering.

Du kommer att kallas till antagningsintervju i grupp.

Kursen har 20 platser.

I mån av tillgång finns möjlighet att boka vandrarhemslogi på skolan. Måltider ingår ej. Möjlighet finns att äta lunch fredagar (studerandepris VT 2019, 55 kr).

HT 19: 19/9 – 18/12

VT 20: 9/1 – 8/7

Datum för närträffarna

27-29 september