Guide

Guide – med Vadstena som utgångspunkt

En bred guideutbildning där kunskapen kan appliceras även på andra orter.

Genom ett nära samarbete med flera aktörer i västra Östergötland har vi möjlighet att studera olika guidemiljöer, så som industriarv, författarhem, kyrkor, kloster, slott, muséer, konstutställningar, fornlämningar, natur- och stadsmiljöer m m.

Guideyrket är mångfacetterat – men hur gör man egentligen? Du får lära dig att söka fakta och att utifrån ett material bedöma, intressegradera och gallra inför olika slags guideuppdrag. Att sätta ihop guidningar anpassade till olika förhållanden som längre eller mer komprimerade guidningar, inomhus i olika akustikmiljöer eller utomhus i t ex stadsmiljö men även i buss. Att planera och genomföra guidningar utifrån olika målgrupper, att synas och höras på bästa sätt och att kvalitetssäkra.

Vid 9 tillfällen (s.k. närträffar) möts deltagarna på skolan för gemensamma samtal, studier, föreläsningar och praktiska övningar. Närträffarna börjar med lunch (frivillig) fredag kl 12 och avslutas söndag kl 16. Där emellan studerar du på egen hand och arbetar tillsammans med dina kurskamrater och lärare digitalt. Räkna med att studierna tar ca 20 timmar per vecka i anspråk, beroende på studiebakgrund.

Kursen genomförs i samarbete med Vadstena guideförening.

Efter kursens slut finns möjlighet att auktoriseras till Sveguide som innebär att man kvalitetssäkras och får ett yrkesbevis.

Avgångsklassen 20/21 efter en varm heldag i buss

Urval ur kursinnehållet

• Arkeologi i västra Östergötland

• Arkiv och historiska källor

• Att guida svåra kulturarv

• Att sammanställa och genomföra en guidning

• Dräkthistoria

• Entreprenörskap och företagande

• Guideteknik med praktiska övningar

• Konsthistoria

• Kroppsspråk

• Kyrkohistoria

• Levandegöra historia – dramaguidning och storytelling

• Mikrofonteknik och akustikövningar

• Muntliga och skriftliga redovisningar av distansuppgifter

• Möjlighet att auktoriseras som guide

• Naturkunskap

• Reseplanering

• Röst- och talvård

• Samhällskunskap

• Studiebesök

• Svensk historia med fokus på västra Östergötland

• Värdskap

Närträffar med kursstart HT - 2021

17-19 september

15-17 okt

12-14 nov

10-12 dec

21-23 januari 2022

18-20 feb 2022

18-20 mars 2022

22-24 april 2022

20-22 maj 2022

Datum för möjlighet till auktorisation ej fastställt

Med reservation för ev ändringar

Karin Sandell, Linköping

"Jag hade från början ganska vaga idéer om vad jag skulle ha kursen till men tänkte att SveGuide-auktoriseringen lät som en bra kvalitetsstämpel, och det är den ju förstås.

Hela upplägget med intressanta föreläsare, studiebesök och utvecklande övningar inom väldigt många områden gjorde att jag längtade till varje kurstillfälle, vi hade så roligt!

Det är en bred utbildning, där jag fick tänka på många fler aspekter av guidande och värdskap än jag hade föreställt mig kunde finnas.

Både lärare och kurskamrater var inspirerande och skapade många fina kontakter och ett nätverk som vi alla kan dra nytta av i framtiden.

Guidekursen är den roligaste och bästa utbildning jag gått!"

ANSÖK STÄNGD!

Skriftlig ansökan - Guide

Distanskurs med närträffar (50% studietakt)

Undervisningen är kostnadsfri och ger dig rätt till studiestöd från CSN.

Kurslitteratur, studieresor, entréavgifter, material, betalas av kursdeltagare. Kostnaden beräknas till 600 kr. Ev certifiering kostar extra. Fråga din kursledare om kostnaden för detta.

Utöver detta tillkommer en kursavgift om 600 kr för nyckeltagg, olycksfallsförsäkring, allmän service m.m som vi fakturerar i samband med kursstart.

Måltider ingår ej. Möjlighet finns att äta lunch på skolan på fredagar.

Du ska ha fyllt 18 år och ha ett historieintresse samt erfarenhet av servicearbete. Språkkunskaper utöver svenska och engelska är en merit. Några inslag på kursen genomförs på engelska.

Du kommer att kallas till antagningsintervju i grupp. Kursen har 20 platser.

Bokning av rum i mån av plats hänvisas till vår onlinebokning. Klicka på knappen !

Vid frågor kring boendet kontakta Bokningen

2021-08-16 – 2021-12-17

2022-01-17 – 2022-07-01

Med reservation för ev ändringar

Varför ska man gå en guideutbildning? I Vadstena?

För mig är svaret ganska enkelt, nämligen för att bli en bra guide! Det jag tar med mig från min studietid är det praktiska tänkandet. Man får ta del av allt som har med guidandet att göra och får dessutom många tillfällen att i fält träna på det man lärt sig i klassrummet. Just den praktiska delen gör att steget från kursdeltagare till utövande guide är oerhört kort. Lägg sen till att allt detta sker i Vadstena, Sveriges kanske mest spännande och fascinerande plats ur ett historisk perspektiv. I mitt tycke endast matchat av gamla stan i Stockholm när det gäller den historiska nerven! För mig blev det ett väldigt trevligt år då jag inte bara lärde mig mycket om guidning, utan också mycket om mig själv!

Johan Pettersson, Kristianstad

"Jag valde utbildningen för att bli kunskapsauktoriserad på orten. Eftersom jag arbetat som guide i mer än 35 år i Stockholm och utbildat guider var jag bara ute efter områdeskunskapen och auktorisationen lokalt - trodde jag ! Men jag fick en fantastisk återutbildning i yrket guide. Jag blev uppmärksammad på vad jag kunde förbättra och vi fick alla möjlighet till en riktig auktorisation i yrket. Sedan kan du göra ett bra jobb var du än befinner dig - och bara komplettera med lokala kunskaper!" Rune, Vadstena

"För mig som historienörd och lite oro för sysslolöshet efter pensioneringen var guideutbildningen mitt i prick. Mixen av självstudier, studiebesök och praktisk träning lärde mig att det alltid finns mer att lära – och mer att göra. Att utbildningen ges på Vadstena folkhögskola är ett självklart plus."

Märit Melbi, Mariefred

Maria Brolinson, kursledare