Guide

Guide – med Vadstena som utgångspunkt

En bred guideutbildning där kunskapen kan appliceras även på andra orter.

Genom ett nära samarbete med flera aktörer i västra Östergötland har vi möjlighet att studera olika guidemiljöer, så som industriarv, författarhem, kyrkor, kloster, slott, muséer, konstutställningar, fornlämningar, natur- och stadsmiljöer m m.

Guideyrket är mångfacetterat – men hur gör man egentligen? Du får lära dig att söka fakta och få kunskap, att utifrån ett material bedöma, intressegradera och gallra. Att sätta ihop guidningar utifrån olika tidsaspekter och förhållanden – längre eller komprimerade guidningar, inomhus eller utomhus i t ex stadsmiljö men även i buss. Att anpassa guidningar efter typ av grupp – vuxna, barn, utländska grupper, konferensgäster etc. och att guida med tolk.

Vid 9 tillfällen (s k närträffar) möts deltagarna på skolan för gemensamma samtal och studier, föreläsningar och praktiska övningar. Närträffarna börjar med lunch (frivillig) fredag kl 12 och avslutas söndag kl 16. Där emellan studerar du på egen hand och arbetar tillsammans med dina kurskamrater och lärare digitalt. Räkna med att studierna tar ca 20 timmar per vecka i anspråk.

Kursen genomförs i samarbete med Vadstena guideförening.

I slutet av kursen finns möjlighet att auktoriseras till Sveguide som innebär att man kvalitetssäkras och får ett yrkesbevis.

Urval ur kursinnehållet

• Arkeologi i västra Östergötland
  • Arkiv och historiska källor
  • Att guida svåra kulturarv
  • Att sammanställa och genomföra en guidning
  • Entreprenörskap och företagande
  • Guideteknik med praktiska övningar
  • Historiska källor
  • Konst- och stilhistoria med arkitektur
  • Kroppsspråk
  • Kunskap om västra Östergötland – Mjölby, Motala, Vadstena och Ödeshögs kommuner
  • Kvalitetssäkring
  • Kyrkohistoria
  • Levandegöra historia – dramaguidning och storytelling
  • Mikrofonteknik och akustikövningar
  • Muntliga och skriftliga redovisningar av distansuppgifter
  • Möjlighet att auktoriseras som guide
  • Naturkunskap
  • Reseplanering
  • Röst- och talvård
  • Samhällskunskap
  • Studiebesök
  • Svensk historia med fokus på västra Östergötland
  • Textil- och dräkthistoria
  • Värdskap

Anita Gustavsson, linjeansvarig

Mail: anita.gustavsson@vadstenafolkhogskola.se

ANSÖK HÄR via SchoolSoft!

Senast den 10 augusti, därefter i mån av plats.

Skriftlig ansökan - Guide

Distanskurs (50% studietakt)

Undervisningen är kostnadsfri och ger dig rätt till studiestöd från CSN men kurslitteratur, studieresor, material, ev. certifiering m. m. betalas av kursdeltagare. För mer info om kostnad för kurslitteratur, kontakta kursansvarig. Dessutom tillkommer en terminsavgift (2 x 300 kr) för nyckeltagg, olycksfallsförsäkring, allmän service m.m.

Du ska ha fyllt 18 år och ha ett historieintresse samt erfarenhet av servicearbete. Språkkunskaper utöver svenska och engelska är en merit.

En del kursuppgifter genomförs på engelska.

Svenska och engelska är ett krav vid ev certifiering.

Du kommer att kallas till antagningsintervju i grupp.

Kursen har 20 platser.

I mån av tillgång finns möjlighet att boka vandrarhemslogi på skolan. Måltider ingår ej. Möjlighet finns att äta lunch fredagar.

HT 19: 19/9 – 18/12

VT 20: 9/1 – 8/7

Datum för närträffarna

25-27 oktober

22-24 november

10-12 januari

24–26 januari

28 februari – 1 mars

27-29 mars

24-26 april

15-17 maj

26-28 juni

Ytterligare datum kan tillkomma för ev auktorisation.

Med reservation för ev ändringar

"Jag har sett fram emot de veckoslut vi har haft kurs och det har kursledningen bidragit till samt de andra kursdeltagarna. Övningar kursdeltagare har gjort tillsammans har varit extra roliga. Det känns också bra att det ses som en stor merit att man har gått guidekursen t.ex. när man söker jobb som guide i Motala och på Vadstena slott."

Bo Olsson, Vadstena

"Att gå på guidekurs i Vadstena har varit en av de roligaste, intressantaste och trevligaste saker jag har gjort! "

Sissi Stahli, Åtvidaberg

"Jag valde utbildningen för att bli kunskapsauktoriserad på orten. Eftersom jag arbetat som guide i mer än 35 år i Stockholm och utbildat guider var jag bara ute efter områdeskunskapen och auktorisationen lokalt - trodde jag ! Men jag fick en fantastisk återutbildning i yrket guide. Jag blev uppmärksammad på vad jag kunde förbättra och vi fick alla möjlighet till en riktig auktorisation i yrket. Sedan kan du göra ett bra jobb var du än befinner dig - och bara komplettera med lokala kunskaper!" Rune, Vadstena