Guidelinjen

En kvalitetssäkrad guideutbildning

Guideutbildning – med Vadstena som utgångspunkt

En bred guideutbildning där kunskapen kan appliceras även på andra orter. Genom ett nära samarbete med flera aktörer i västra Östergötland har vi möjlighet att studera olika guidemiljöer, så som industriarv, författarhem, kyrkor, kloster, slott, muséer, konstutställningar, fornlämningar, natur- och stadsmiljöer m m.

Guideyrket är mångfacetterat – vilka guideuppdrag kan jag ta?

Du får lära dig att söka fakta och att utifrån ett material bedöma, intressegradera och gallra inför olika slags guideuppdrag. Att sätta ihop guidningar anpassade till olika förhållanden som längre eller mer komprimerade guidningar, inomhus i olika akustikmiljöer eller utomhus i t ex stadsmiljö men även i buss. Att planera och genomföra guidningar utifrån olika målgrupper, att synas och höras på bästa sätt och att kvalitetssäkra.

Utbildningen till guide är kvalitetssäkrad och medför yrkesbevis

Vid 9 tillfällen (s.k. närträffar) möts deltagarna på skolan för gemensamma samtal, studier, föreläsningar och praktiska övningar. Närträffarna börjar med lunch (frivillig) fredag kl 12 och avslutas söndag kl 16. Där emellan studerar du på egen hand och arbetar tillsammans med dina kurskamrater och lärare digitalt. Räkna med att studierna tar ca 20 timmar per vecka i anspråk, beroende på studiebakgrund.

Kursen genomförs i samarbete med Vadstena guideförening och i samråd med Föreningen Västgötaguide

Efter kursens slut finns möjlighet att auktoriseras till Sveguide som innebär att man kvalitetssäkras och får ett yrkesbevis.

Avgångsklassen 20/21 efter en varm heldag i buss


Urval ur kursinnehåll Guideutbildning

 • Arkeologi i västra Östergötland

 • Arkiv och historiska källor

 • Att guida svåra kulturarv

 • Att sammanställa och genomföra en guidning

 • Dräkthistoria

 • Entreprenörskap och företagande

 • Guideteknik med praktiska övningar

 • Konsthistoria

 • Kroppsspråk

 • Kyrkohistoria

 • Levandegöra historia – dramaguidning och storytelling

 • Mikrofonteknik och akustikövningar

 • Muntliga och skriftliga redovisningar av distansuppgifter

 • Möjlighet att auktoriseras som guide

 • Naturkunskap

 • Reseplanering

 • Röst- och talvård

 • Samhällskunskap

 • Studiebesök

 • Svensk historia med fokus på västra Östergötland

 • Värdskap

Datum för närträffar med kursstart HT-2022

16-18 september 2022

14-16 oktober 2022

11-13 november 2022

9-11 december 2022

20-22 januari 2023

17-19 februari 2023

17-19 mars 2023

21-23 april 2023

19-21 maj 2023

10 juni 2023 - Validering till SveGuide + Vst-guide

Med reservation för ev ändringarNästa kursstart: Augusti 2023

Ansökningsperiod:


Ansökan till kursstart hösttermin (augusti):

Öppnas sista veckan i november.

Sista ansökningsdag 31 mars.

Ansökan och antagningsprocess

Här kan du läsa om ansökan- och antagningsprocessen

Distanskurs

50% studietakt
Distanskurs med närträffar (för datum se nedan)

CSN

Du har rätt till studiemedel hos CSN.

Kursnivå: Gymnasienivå.

Info om CSN & folkhögskola-Klicka här!

Kostnader

Undervisningen är kostnadsfri och ger dig rätt till studiestöd från CSN.

En kursavgift om 800 kr för nyckeltagg, olycksfallsförsäkring, allmän service m.m faktureras i samband med kursstart.

Kurslitteratur, studieresor, entréavgifter, material etc betalas av kursdeltagaren. Kostnaden för detta uppskattas till 500 kr/termin.

Ev certifiering kostar extra. Fråga din kursledare om kostnaden för detta.

Måltider ingår ej. Möjlighet finns att äta lunch på skolan på fredagar.

Se mer info under Studerandeekonomi

Antagning

Du ska ha fyllt 18 år för att studera på folkhögskola. Här ska du också ha ett historieintresse samt erfarenhet av servicearbete. Språkkunskaper utöver svenska och engelska är en merit. Några inslag på kursen genomförs på engelska.

Du kommer att kallas till antagningsintervju i grupp. Kursen har 20 platser.

Att bo och studera hos oss

Bokning av rum i mån av plats hänvisas till vår onlinebokning. Vid frågor kring boendet kontakta Receptionen Vadstena folkhögskola

Terminstider

2022-01-17 – 2022-07-01

2022-08-172022-12-20

2023-01-122023-06-07


Med reservation för ev ändringar


Karin Sandell, Linköping

"Jag hade från början ganska vaga idéer om vad jag skulle ha kursen till men tänkte att SveGuide-auktoriseringen lät som en bra kvalitetsstämpel, och det är den ju förstås.

Hela upplägget med intressanta föreläsare, studiebesök och utvecklande övningar inom väldigt många områden gjorde att jag längtade till varje kurstillfälle, vi hade så roligt!

Det är en bred utbildning, där jag fick tänka på många fler aspekter av guidande och värdskap än jag hade föreställt mig kunde finnas.

Både lärare och kurskamrater var inspirerande och skapade många fina kontakter och ett nätverk som vi alla kan dra nytta av i framtiden.

Guidekursen är den roligaste och bästa utbildning jag gått!"

"Jag blev imponerad av kursens höga kvalitet"


Att jag tog klivet och började guida på min hemort hade jag inte ens kunna drömma om innan jag gick guidekursen i Vadstena. Året i Vadstena har gett mig så mycket, både kunskapsmässigt och i min personliga utveckling. Jag blev imponerad av kursens höga kvalitet och hur professionellt den genomfördes. Hela kursupplägget med bra föreläsningar i olika ämnen och övningar inom flera olika områden gjorde att min säkerhet sakta men säkert växte och jag till sist tog beslutet att även examinera mig via SveGuide. Man behöver inte bli guide för att gå kursen, utan är man intresserad av historia, arkitektur, turism mm samt av berättande så har du mycket att "hämta" på denna kurs!


Carin Tehler, Norrtälje

"Ett läsår för att utvecklas som guide och värd"


Miljön, människorna och möjligheterna - det är vad jag tar med mig från året på Vadstena folkhögskola. Jag sökte till utbildningen för att uppfylla en ungdomsdröm och är så tacksam för att jag gav mig själv möjligheten, ett läsår för att utvecklas som guide och värd.

Det jag uppskattade med studierna var kombinationen distansstudier och fysiska möten i underbar miljö. Helgerna på folkhögskolan var en bra mix av teori, praktiska moment, gemensamma utflykter och givande diskussioner. Dessa helger var något att se fram emot under studietiden, att få träffa engagerade blivande kollegor och ett gäng lärare och föreläsare som peppade och inspirerade. Tänk så mycket man vågar och kan efter ett tag!

Med guideutbildningen i ryggen så satsar jag äntligen på att guida. Redan under hösten 2021 så guidade jag i hemstaden Alingsås och fick mersmak. Tack för det Vadstena!


Kristina Lindqvist, Alingsås

Varför ska man gå en guideutbildning? I Vadstena?


För mig är svaret ganska enkelt, nämligen för att bli en bra guide! Det jag tar med mig från min studietid är det praktiska tänkandet. Man får ta del av allt som har med guidandet att göra och får dessutom många tillfällen att i fält träna på det man lärt sig i klassrummet. Just den praktiska delen gör att steget från kursdeltagare till utövande guide är oerhört kort. Lägg sen till att allt detta sker i Vadstena, Sveriges kanske mest spännande och fascinerande plats ur ett historisk perspektiv. I mitt tycke endast matchat av gamla stan i Stockholm när det gäller den historiska nerven! För mig blev det ett väldigt trevligt år då jag inte bara lärde mig mycket om guidning, utan också mycket om mig själv!


Johan Pettersson, Kristianstad

Har du frågor och funderingar?

Kontakta

Lotta Rehn, kursledare

Mobil: 076-797 05 10

lotta.rehn@vadstenafolkhogskola.se