Assistentlinjen

Assistent i stöd, skola och omsorg

Följ @assistentlinjenvadstena

Assistent i stöd, skola och omsorg är en processinriktad omsorgsutbildning för dig som vill arbeta med människor.

Drömmer du om en yrkesroll som elevassistent, resurspedagog, personlig assistent, stödperson eller boendestödjare? Då är detta utbildningen för dig!

Assistent i stöd, skola och omsorg är en 1-årig yrkesinriktad utbildning på gymnasienivå. Du läser ämnen som ger dig ett professionellt förhållningssätt och färdigheter för att kunna arbeta med människor som behöver dagligt stöd efter sina individuella behov och förutsättningar. Du får med dig ”huret” i kommunikation och beteende, du lär dig att arbeta lösningsfokuserat för att bli ett starkt och tydligt hjälpjag och tolkmentor för eleven/brukaren. Du lär dig hantera, utvärdera och förändra för att skapa den bästa situationen för de du arbetar tillsammans med.

Under året arbetar du processinriktat och personligt med dig själv och gruppen för att bli ett stabilt och tryggt hjälpjag. För att du ska tillgodogöra dig undervisningen krävs goda kunskaper i svenska samt att du har förmåga att reflektera över dina egna känslor, värderingar och erfarenheter. Du ska kunna se andras behov och kunna ta hänsyn till dem samt äga förmåga att kunna dela med dig och ta emot andras kunskaper, åsikter och erfarenheter.

Kursens mål

Att ge deltagaren en bred pedagogisk och metodisk grund, så att deltagaren i sin roll som assistent ska kunna arbeta lösningsfokuserat och på ett socialt hållbart sätt, där samspelet mellan individer står i centrum.

Ämnen

• Psykiatri – du läser om neuropsykiatriska diagnoser och inlärningssvårigheter.

• Psykologi 1 - du läser om de olika psykologiska synsätten; psykodynamiska, behaviorismen, KBT, socialpsykologi m.fl.

• Lågaffektivt bemötande – här får du med dig en grundlig och gedigen verktygslåda med arbetssätt och metoder för att arbeta lösningsfokuserat inom samtliga områden vid problemskapande beteende vid utvecklingsmässiga funktionsvariationer.

• Beteendevetenskap – här arbetar du med gruppdynamik, grupprocesser och samtalsmetodik.

• SamtalsmetoderCoachande samtal”, ”Non violence communication (NVC)”och ”Motiverande samtal (MI)”

• Dramapedagogik – här arbetar du process och personlighetsinriktat med kreativa metoder för problemlösning med fallbeskrivningar utifrån kurslitteratur och egna erfarenheter.

• Socialpedagogik – här får du kunskap om bl.a sociala problem såsom utanförskap och delaktighet. Du får också kunskap om LSS och socialtjänstlagen.

• Samhällshistoria – här får du en historisk överblick hur omsorgen om personer med funktionsvariationer har förändrats med tiden. Du får också kunskap om olika lagstiftningar.

• Yrkesetik – här lär du dig ett medvetet och reflekterande förhållningssätt. Du arbetar med bl.a KASAM och värdegrundsetik.

• Hälsans pedagogik här arbetar du med människors hälsa och om olika former av hälsofrämjande arbete, hur personer med olika funktionsvariationer kan behöva stöd av hjälpmedel och anpassningar.

• 4 veckors praktik

• Fördjupningsarbete om NP-diagnoser

Ur kursinnehållet

• Trauma och traumamedveten omsorg

• TAAK- Tecken som Alternativ Kompletterande Kommunikation

• Grupper och grupprocesser

• Konflikthantering

• Psykologi för klassrummet

• Normer, normkritik och normkreativitet

• Psykisk ohälsa

• Etik och moral

• NPF-diagnoser

• Föreläsningar

• 4 veckor praktik

På Vadstena folkhögskola deltar alla deltagare i kursövergripande verksamhet med inriktning på demokrati, kultur och bildning. Där ingår även utvecklingssamtal/ mentorssamtal med varje deltagare. Det finns också möjlighet för den som vill till studie- och yrkesvägledning.

ANSÖKAN STÄNGD!

Skriftlig ansökan - Assistentlinjen

Heltid, 100%

Gymnasienivå

Undervisningen är kostnadsfri och ger dig rätt till studiestöd från CSN. Du får däremot betala för måltider och vissa andra kringkostnader såsom studiematerial.

Vadstena folkhögskola har ett internat där du som deltagare kan välja att bo. Här ingår det även frukost och lunch.

2021-08-16 – 2021-12-17

2022-01-17 – 2022-06-10

"Det har utvecklat mig på ett plan som jag inte trodde att det skulle göra. Jag har växt!" / Frida A, 2018-2019

"Det här året har gett mig väldigt mycket. Jag har utvecklats som person och jag har haft det väldigt roligt" / Frida L, 2018-2019