Fokus: Människa och samhälle

Fokus: Människa och samhälle (gymnasienivå)

Inom Fokus: Människa och samhälle tar vi oss an människan i det nutida och framtida samhället. Vi studerar tematiskt inom ämnena samhällskunskap, historia och religion. Här fördjupar vi oss i filosofiska, sociala och existentiella samt dagspolitiska frågor. Vi arbetar ämnesöverskridande med alternativa redovisningsformer och knyter samman det estetiska och akademiska.

På allmän kurs läser du in grundläggande behörighet för vidare studier på yrkeshögskola eller högskolenivå samt läser högre behörigheter i vissa ämnen. Du läser matematik, svenska, engelska, samhällskunskap, naturkunskap, historia, religion samt psykologi.

Att studera på folkhögskola är mycket mer än att bara ha lektioner i de traditionella skolämnena. Alla deltagare på skolan deltar under terminerna i olika obligatorisk kursövergripande aktiviteter. Det kan vara föreläsningar eller studiebesök, men det kan även vara praktiska arbeten i t ex något hantverk.

Det kan även förekomma andra schemabrytande aktiviteter som du som studerande förväntas deltaga i, då vi lägger stor vikt vid dessa aktiviteter. Detta deltagande räknas in i det studieomdöme du kan erhålla av oss efter avslutad skolgång och som tillsammans med dina behörigheter ger dig möjlighet att söka till universitet och högskola. Du kan inte enbart välja att läsa enstaka ämnen utan måste ta del av hela kursens innehåll och upplägg.

Hur lång din studietid blir hos oss baseras på din tidigare utbildning och bakgrund. Studietiden varierar mellan ett och tre år. Kursen ger både grundläggande och särskild behörighet.

Grundläggande behörigheter:

· Svenska 1, 2 och 3, eller Svenska som andraspråk 1, 2 och 3

· Engelska 5 och 6

· Matematik 1 b

· Samhällskunskap 1a1

· Naturkunskap 1a1

· Religionskunskap 1

· Historia 1a1

Följande särskilda behörigheter ges möjlighet att uppnå:

· Matematik 2b

· Matematik 3b

· Samhällskunskap 1a2

· Samhällskunskap 2

· Historia 1a2

· Historia 2a

· Naturkunskap 2

· Psykologi 1

· Religionskunskap 2

På Vadstena folkhögskola deltar de studerande i kursövergripande verksamhet med inriktning på demokrati, kultur och bildning. Där ingår även utvecklingssamtal/ mentorssamtal med varje deltagare. Det finns också möjlighet för den som vill till studie- och yrkesvägledning.

Studieomdöme

Efter genomgången kurs kan du få ett samlat utlåtande om din förmåga till fortsatta studier, ett studieomdöme. När du söker till högskolan konkurrerar du med andra sökande inom folkhögskolans egen urvalsgrupp med ditt studieomdöme.

KOSTNAD: se Studerandeekonomi

Skriftlig ansökan - Allmän kurs

Heltid, 100%

Vadstena

Kurslängd

1-3 år

Kursnivå: Gymnasienivå

Undervisningen är kostnadsfri och ger dig rätt till studiestöd från CSN. Du får däremot betala för måltider och vissa andra kringkostnader såsom studiematerial.

Vadstena folkhögskola har ett internat där du som deltagare kan välja att bo. Här ingår det även frukost, lunch och kvällsmat (mån-onsd).

Grundskolekompetens eller motsvarande. Du ska ha fyllt 18 år. Skolans policy är att deltagarna skall vara drogfria.

Urvalskriterier

Hur väljer skolan vilka som får plats?

Bland de som söker till allmän kurs gör vi ett urval bland de som uppfyller skolans gemensamma antagningskrav. På allmän kurs tar vi hänsyn till följande punkter i det urval som sker om vilka som får plats:

• Har störst behov av att läsa allmän kurs, d.v.s. saknar 3-årigt gymnasium och/eller saknar behörighet till yrkeshögskola/högskola.

• Betyg som innebär att den sökande trots behörighet inte kan läsa vidare.

• Skolan bedömer kan tillgodogöra sig utbildningen.

• Har behov av det sammanhang och den pedagogik som folkhögskolan erbjuder.

• Vilken hjälp skolan kan erbjuda den sökande.

• Är beredd att ta det personliga ansvar som krävs för att utvecklas och studera tillsammans med andra.

En samlad helhetsbedömning av dessa kriterier ligger sedan till grund för antagning eller avslag.

2021-08-16 – 2021-12-17

2022-01-17 – 2022-06-10