Under perioden 17- 20 juni erbjuder Vadstena folkhögskola fem olika kortkurser. Välkommen!

Skolans byggnader är naturskönt belägna vid Vätterns strand, inbäddade i historiska kloster- och hospitalsomgivningar och med gångavstånd till alla sevärdheter. Från många av skolans lokaler, t ex matsalen har man en fascinerande utsikt över Vättern och dess skiftningar i färg och form. Skolan är känd för sin vällagade och goda mat.

Kurserna börjar måndagen den 17 juni med fika kl 10.00 och avslutas torsdagen den 20 juni med fika kl 14.30.

Kostnader

Alternativ 1. Kurskostnad, matpaket samt logi i enkelrum: 3100 kr

Alternativ 2. Kurskostnad, matpaket samt logi i dubbelrum 2500 kr

Alternativ 3. Kurskostnad samt matpaket för daggäster 1250 kr


Boende i vandrarhem Plus. Matpaket inkluderar fm-kaffe vid kursstart måndag förmiddag till och med torsdagens em-kaffe vid kursavslut. Däremellan frukost, lunch och kvällsmat.

Möjlighet till extranatt i samband med kursstart om du kommer långväga ifrån. Reser ni i sällskap finns även möjlighet till boende i dubbelrum. Resesällskap anges i anmälan.

Anmälan är bindande. När din anmälan är registrerad skickas en bekräftelse via mail. När anmälningstiden gått ut skickas faktura för förskottsbetalning under förutsättning att kursen fått tillräckligt många sökande.

Vid eventuell sjukfrånvaro medges avdrag om maximalt 70% av avgiften mot uppvisande av läkarintyg. Undantag kan eventuellt göras i samråd med rektor. Frånvaro meddelas kursansvarig. Kontaktuppgifter meddelas i ditt välkomstbrev som kommer i slutet av maj.

Skräp & Skratt

Lindra din klimatångest och bli målmedveten med vår kurs om yttre och inre hållbarhet. Ett jordklot ska räcka till alla, en kropp ska hålla ett helt liv.

Kursen vill inspirera dig att ge skräp en andra chans, att resonera kring insidans behov för att uppleva harmoni och glädje. Vi använder FNs hållbara utvecklingsmål i Agenda 2030, produktmärkningar, praktiska återbrukstekniker, livsfrågor och skratt. Inga förkunskaper krävs.


Max antal platser: 15

Kontakt & info: Helena Eriksson, helena.eriksson@vadstenafolkhogskola.se

Kursansvarig: Helena Eriksson


Vadstena i försommartid

Vadstena är en speciell plats, full av historia och skönhet, charm och fridfullhet.

Här har så mycket hänt som påverkar oss än idag. Njut av Vätterns närhet och stora sevärdheter som Vadstena klosterkyrka, Sancta Birgitta klostermuseum och Vadstena slott. Utforska småstaden med dess smala gränder, vackra bebyggelse, butiker, muséer, konstgallerier och mindre kända pärlor såsom spetsmuséet och Biskopshuset. Föreläsningar varvas med guidningar och möjlighet till egna strövtåg.

En upplevelsekurs för dig som är intresserad av natur, kultur och svensk historia.


Max antal platser: 25

Kontakt & info: Anita Gustavsson, anita.gustavsson@vadstenafolkhogskola.se

Kursansvarig: Anita Gustavsson

OBS! KURSEN ÄR NU FULLBOKAD. Du har dock möjlighet att ställa dig på reservplats. Anmäl ditt intresse via länken nedan.


Mönsterkonstruktion

Vill du lära dig ta mått, konstruera mönster och förändra dem så det passar Din kropp? Unna dig en vecka på Vadstena folkhögskola! I kreativ, lugn och vacker miljö med full tillgång till textillinjens lokaler och utrustning arbetar du med grunderna i mönsterkonstruktion. Vi utgår från grundmallar, förändrar dem och syr upp toiler (provplagg) så de passar Din kropp. Utifrån dessa anpassade mallar konstruerar vi sedan olika modeller. Efter att vi gått igenom grunderna kan du sedan fortsätta att konstruera med egen design och sy upp toiler allt eftersom.

Efter kursen har du med dig personliga grundmönster hem och bättre förståelse av mönsterkonstruktion för din fortsatta kreativitet vid symaskinen.

Under veckan erbjuds kringarrangemang och trevliga kvällsstunder.

I kursen ingår mönsterpapper och kompendium.

Viss sömnadsvana krävs för att tillgodogöra sig kursen.

Ta med dig: pennor (blyerts, svart, röd och blå penna), pappers- och tygsax, sy- och knappnålar, sytråd, måttband, toiletyg av typ lakansväv (gamla lakan som inte är allt för slitna duger bra).

Viss materialkostnad kan tillkomma.

Max antal platser: 12

Kontakt & info: Lotta Rehn, lotta.rehn@vadstenafolkhogskola.se

Kursansvarig: Lotta Rehn, linjeledare och verksam textillärare vid textillinjen.


Smide

Under ledning av en erfaren smed i gamla lokstallarnas smedja har du möjlighet att tillbringa några dagar vid ässjan och städet. Här får du möjlighet att prova på grunderna i smideskonsten. Kanske smids en spik eller två, lite krokar, ljuspipor, tänger eller något helt annat.

Max antal platser: 8


Kontakt & info: Lotta Rehn, lotta.rehn@vadstenafolkhogskola.se

Kursansvarig: Rickard Asp


Träslöjd

Få tillgång till Hantverkslinjens slöjdsal under några dagar. Passa på att lära dig enklare möbelrenovering och att slöjda i trä på olika sätt. T ex laga din trasiga stol, tälj köksredskap och dekorera dem med karvsnitt, eller kanske göra en krympburk. Vill du måla eller ytbehandla dina alster så finns det möjlighet till det också.


Max antal platser: 12

Kontakt & info: Lotta Rehn, lotta.rehn@vadstenafolkhogskola.se

Kursansvarig: Ulf Bjelkås