Lokaler & Internat

Charmiga hus vid Vätterns strand

När Du går runt på folkhögskolans område kommer Du att känna historiens vingslag och det är inte svårt att förstå att Vadstena kallas Sveriges kulturhuvudstad. Flera av husen vid Vätterns strand är från medeltiden och här står ett av Sveriges allra äldsta profana hus, byggt redan på 1200-talet. Klosterkyrkan, en gammal klenod från 1400-talet uppfördes enligt den heliga Birgittas anvisningar. Folkhögskolan är belägen i gamla Birgittinerklostrets aplagård. Vadstena folkhögskola bildades redan 1945 och var belägen idet som idag heter Restaurang Munkklostret. Många av dåtidens deltagare var inackorderade nere på stan på den tiden.

Numera stoltserar parken med en rikedom av olika trädslag men de medeltida murarna omringar fortfarande våra byggnader och skapar en helande och rofylld atmosfär. I alla skolans lokaler har Du omedelbar närhet till Vätterns vågor och livet på folkhögskolan ackompanjeras av undersköna solnedgångar, rasande stormar, glittrande vågplask och gnistrande isskulpturer.

Restaurangen

Här finns skolans matsal. I denna byggnad finner du också receptionen. Här möts skolans deltagare och gäster som är boende på vårt vandrarhem eller är konferensgäster hos oss. Här finns skolans intranät där information för veckan visas.

Här inryms också naturligtvis skolans gemytliga restaurang och köket. Visste du att vårt kök vunnit pris för sin goda mat? En trappa upp finns sällskapsrum och skolans samlingssal Arken. Denna med balkong som vetter mot Vätterns underbara strand.

Matsalen ritades av Nils Tesch, en av landets största arkitekter och stod klart 1971.

Internatet

Här finns 45 boenderum som är ca 14kvm. Nio rum bildar en boendesektion. Internatet har trådlöst internet och brandskydd genom sprinklersystem.

I rummen finns säng (90 cm bred), skrivbord med hurts, stol, mindre bokhylla och garderob. Gemensamt har du har tillgång till tvättmaskin och torktumlare samt kök, (porslin, kastruller etc. finns). När du flyttar in på Internatet behöver du ta med kudde, lakan, (täcke finns), handdukar, matta, gardiner och personliga saker som du vill smycka ditt rum med. Fönstret har måtten 162 cm högt + 80 till golv samt 130 cm brett.

Internatet stod klart 1971 och ritades av Nils Tesch, en av landets största arkitekter.

Tornhuset

Tornhuset är vår vita byggnad som möter den som kommer via Strandpromenaden. Det är ett gammalt vattentorn från 1800-talet och inrymmer idag expedition, personalrum, personalmatsal, toaletter och lektionssalar.

Detta byggdes 1869 i syfte av att vara det dåvarande mentalsjukhusets kök. Maten som lagades där forslades sen ut till sjukhusets olika avdelningar i staden med hjälp av häst och en vagn som rullade på räls genom staden. Efter att byggnaden totalrenoverats, flyttade folkhögskolan in 1962, i detta hus som blev skolans första alldeles egna lokaler.

Trefaldighetsgården

Byggnaden har fått sitt namn efter den kyrka som som finns i fastigheten, Trefaldighetskyrkan. Huset har en lång och intressant historia som hospital med egen församling och kyrka. Den nuvarande kyrkan härrör från mitten av 1800-talet.

1702 uppfördes ett antal byggnader i trä på den plats där Trefaldighetsgården står idag. Redan i mitten av 1700-talet var byggnaderna i så dåligt skick att de måste ersättas av stenhus. Gården är uppförd med två längor och en mellanliggande kyrka. I dessa lokaler satt den legendariska ”Predikare-Lena” inspärrad 1808-1828. 1860 byggdes huset om igen och kyrkan flyttades upp en våning. Anläggningen har sedan hört till Birgittas sjukhus till 1977 då folkhögskolan fick disponera byggnaden. 1988 köptes den in av skolan och används idag av Kulturvårdarlinjen, textillinjen och hantverkslinjen. Januari 2017 såldes Trefaldighetsgården och skolan blev hyresgäster i byggnaden. Idag finns här våra tre hantverkslinjers lektionssalar.

Trefaldighetskyrkan

I mitten av 1700-talet var de dåvarande träbyggnaderna från 1702 i så dåligt skick att de måste ersättas av stenhus. Då byggdes Trefaldighetskyrkan i dess första utseende och ersatt den tidigare "Fattigkyrkan". Kyrkan invigdes med pompa och ståt 1750. Biskopen och landshövdingen var på plats och kanoner avfyrades på innergården. Kyrkan låg då på bottenvåningen där Haydensalen är idag.

Sin nuvarande utformning fick Trefaldighetsgården vid en ombyygnad 1859-1861. Då revs den gamla kyrkan, flyglarna påbyggdes till två våningar och förlängdes till nuvarande storlek samt förenades i en fondbyggnad inrymmande kyrkan på övervåningen.

Empirevillan

Denna byggnad ligger i parken och är från 1840-talet. I huset finns 13 enkel- eller dubbelrum, sällskapsrum och konferenslokal med grupprum. Alla med en vacker prägel.

Byggnaden uppfördes c:a 1840 som konvalescenthem för hospitalet. När det på 1860-talet skedde en könsuppdelning av patienterna på hospitalet omvandlades byggnaden till kvinnoavdelning, ” Första klassen kvinns”, d v s kvinnliga patienter som hade det så väl ställt att de kunde betala för sin vistelse. (Samtidigt skedde en ombyggnad av de två flygelbyggnaderna vid Dahlströmska gården på andra sidan Lastköpingsgatan (nuvarande Rum och frukost) så att de blev ”Första klassen mans”.)

Empirvillan ligger vackert centralt i folkhögskolans park och används idag som lokal för konferenser och som vandrarhem plus, för den som vill bo lite extra fint.

Välkommen på en rundvandring.